Dobre i loše strane kupovine s automobilskog otpada

Agencije
Dobre i loše strane kupovine s automobilskog otpada

Ove stvari morate znate prije nego što potražite polovan dio na automobilskom otpadu.

Automobilski otpad dobro je mjesto za kupovinu dijelova automobila, ali prije nego što dođete na njega i odlučite kupiti neki dio, trebate znati sve dobre i loše strane. Stranica Auto Guru izdvojila je sve čega morate biti svjesni prije nego što krenete u potragu za polovnim dijelovima automobila na automobilskom otpadu.

Dobre strane



Cijena

Dijelovi koji se mogu kupiti na otpadu često su najpovoljniji koji se mogu naći. Ako imate stariji automobil s pokvarenim dijelom, ovo je pravo mjesto za vas, a dio koji vam nedostaje koštat će vas puno jeftinije nego da kupujete nov.

Rijetki dijelovi

Ovakvi otpadi sadrže razne vrste vozila pa i dijelove za njih. Ako vam je teško naći dio za auto zato što je on star ili zato što nije puno takvih automobila proizvedeno, velika je vjerovatnost da će se takav dio naći na otpadu.

Doprinos očuvanju životne sredine

Ako na otpadu nađete dio automobila koji vam treba, na neki način ste pridonijeli očuvanju životne sredine jer ste tako smanjili potražnju za tim dijelom. Samim tim, on se manje proizvodi pa je zagađenje koje nastaje u tom procesu za nijansu manje, ali svaki gram ugljikovog dioksida manje jako je značajan.

Manje očuvani dijelovi za kratkoročne popravke

Otpadi su savršeni za nalaženje jeftinih, a očuvanih dijelova, ali tu su i manje očuvani dijelovi koji će vam biti od pomoći ako vam je potrebno samo da ih zamijenite kako biste mogli odvući automobil automehaničaru da biste ih nakon toga bacili.

Loše strane



Nepoznata historija

Kupovina dijelova na otpadu je rizična zbog nepoznavanja historije dijela koji se kupuje. Ponekad će na otpadu postojati informacija o tome koliko je kilometara prešlo vozilo kada je dovezeno, ali to za neke dijelove uopće nije važno.

Garancija

Na nekim otpadima dobit ćete garanciju, a neki vam je neće dati. Svakako ne trebate očekivati da će vam dio koji tamo kupite trajati duže od nekoliko mjeseci.

Samoposluživanje

Na velikom broju otpada sve morate uraditi sami. Na nekim od njih automobili čak nisu ni rastavljeni na dijelove pa morate sami naći odgovarajući model i locirati, svojim alatom izvaditi dio koji vam treba. Nakon toga dio nosite na uvid pa tek onda saznajete njegovu cijenu. Ipak, ne funkcionišu svi automobilski otpadi isto pa ćete negdje naći i već izvađene dijelove.

Ovo nije baš najlakši način za kupovinu autodijelova

Mnogi otpadi nemaju stranicu na kojoj možete vidjeti koji su dijelovi za koje automobile dostupni i koliko bi mogli koštati. Ako hoćete ove informacije, treba ih pozvati i često čekate da pronađu u svom sistemu ili na samom otpadu dio za koji ste pitali, a to zna potrajati čak i ako se isključi mogućnost nesporazuma, to jest da niste dobro objasnili radniku što vam tačno treba.

Mehaničar možda neće htjeti namjestiti dio koji ste kupili na otpadu

Zbog nedostatka odgovornosti, garancije i osiguranja, možda nećete moći vratiti dio koji ste kupili ako ga vaš automehaničar ne uspije namjestiti jer ne odgovara vašem vozilu. Ako ga uspije namjestiti pa se ispostavi da on otkaže, ko je u tom slučaju odgovoran? Vi ste mehaničaru donijeli polovan dio koji ste kupili na otpadu, potpuno svjesni da je polovan, ali automehaničari su svjesni da kupci često okrive njih pa vas ne treba čuditi što će vam veliki broj majstora odbiti namjestiti dio koji ste kupili na otpadu. Mehaničari najčešće i sami imaju rezervne dijelove čije porijeklo znaju i koji često dolaze s garancijom pa će vam ponuditi ono što misle da je najbolje, prenosi klix.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana