Dizelaši se češće zapale na putu od benzinaca, šta nikako ne raditi kada se automobil pregrije

GS
Foto: Ilustracija

Kada su visoke temperature gotovo da nema dana da ne plane neki automobil, a bilo je slučajeva da izgore i autobusi.

Zašto dolazi do pregrijavanja, šta je najčešći uzrok požara i šta je važno da znamo kako prilikom podizanja haube ne bismo napravili još veću havariju i povrijedili sebe ili nekoga ko se tu zatekao?

Automobilista Miloš Brkić kaže za RTS da se požari na vozilu najčešće dešavaju na otvorenom putu kod novih dizel automobila koji imaju DPF filter.

"Kada se svakodnevno vozi po gradu, automobil ne upali regeneraciju tog filtera, a kada se izađe na otvoreni put, kada je spoljna temperatura visoka i kada radi klima, taj filter počne regeneraciju, temperatura dostigne vrednost između 600 i 700 stepeni, i ako je iz motora negde curilo ulje, automobil se lako zapali i tako dolazi do požara", rekao je Brkić.

Preporuka vozačima, ističe, jeste da prije nego što krenu na put urade regenaraciju DPF filtera, da provjere rashladnu tečnost, sve vrste ulja i motorno i kočiono, instalacije od ventilatora...

Kod starijih automobila dešava se da dođe do topljenja instalacija kod ventilatora hladnjaka koji hladi motor, i tako dođe do požara, kaže Brkić.

Međutim, ukoliko se uradi dobra preventiva i ukoliko vozilo pregleda i mehaničar i električar, ističe Brkić, rizik od požara se smanjuje na minimum i ne bi trebalo da dođe do neželjenih posljedica.

Prema njegovim riječima, u posljednjih mjesec dana izgorjelo je mnogo više dizelaša nego benzinaca.

"Noviji dizelaši imaju izolaciju, to je neki filc zbog kojeg, kada se natopi uljem koje negde curi, i kada automobil uđe u fazu regenaricije DPF filtera, automobil se brzo zapali", ukazao je Brkić. 

Ukoliko dođe do požara, kaže Brkić, ne bi trebalo otvarati haubu, jer kada se ona otvori dolazi više vazduha i plamen se brže razgorijeva.

Zato je potrebno imati aparat S2 za gašenje požara koji je dovoljan da se spriječi šteta na skoro 80 odsto dijelova ispod haube. 

Većina automobila, kaže, ima S1 aparat i sa njim nije moguće ugasiti ni najmanji požar.

"Ukoliko imate S2 aparat, pokušajte brzo da ugasite požar i to je jedini način da sačuvate 70 do 80 odsto delova ispod automobila", rekao je Brkić. 

Kada su visoke temperature gotovo da nema dana da ne plane neki automobil, a bilo je slučajeva da izgore i autobusi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana