Dačija predstavila model Spring Electric, biće najjeftiniji električni model u Evropi

GS
Dačija predstavila model Spring Electric, biće najjeftiniji električni model u Evropi

Rumunska kompanija Dačija proširila je ponudu svojih modela u Evropi predstavljanjem svog prvog električnog modela, a to je Spring Electric.

Spring Electric nije samo još jedan gradski automobil, nego je Dačijin prvi električni model.

Dizajn je prepoznatljiv onima koji su vidjeli Reno City K-Ze namijenjen kineskom tržištu, koji je u prodaji od 2019. godine. Izgled i pogon su uglavnom isti, ali je Dačija napravila nekoliko promjena kao što su prednja rešetka i svjetla. Naravno, umjesto Renoovog, sada je tu Dačijin logo.

Očekuje se da će Dačijin električni model biti jeftin, vjerovatno najjeftiniji na tržištu električnih modela, a u Kini se Reno K-Ze prodaje za manje od 9.000 dolara.

Niska cijena će uticati na opremu, model će imati električne podizače prozora i zaključavanje, kao i mali 3,5-inčni ekran u klasteru. 
Klima uređaj je dodatna oprema, kao i rezervna guma. Opciono će biti moguće dobiti i multimedijalni sistem sa 7,0-inčnim ekranom osjetljivim na dodir s podrškom Apple CarPlay i Android Auto sistema. 
Ekran može prikazivati i opcionu navigaciju, kao i ono što snima kamera za pomoć pri parkiranju. Takođe, opciono su dostupni i parking senzori.

Sa sigurnosne strane, Dačijin električni model je impresivniji. Opremljen je velikim brojem zračnih jastuka, kao i sistemom kontrole prijanjanja i stabilnosti. 
Standardna su i automatska svjetla, kao i automatska kočnica koja koristi radarski sistem, detektuje vjerovatni sudar, upozorava vozača i aktivira kočnice ukoliko on ne reaguje. To je impresivna oprema za najjeftiniji električni automobil u Evropi.

Spring Electric pokreće električni motor koji isporučuje 44 KS, a uparen je sa 26,8 kWh baterijom. Domet iznosi 225 km, a odabirom Eco moda se dobija 10 posto više dometa. 
To se postiže smanjenjem snage motora na 31 KS i ograničenjem maksimalne brzine na 100 km/h, koja je tek nešto niža od maksimalne koja iznosi 125 km/h. Osnovni 220 voltni kućni punjač je standardan, ali su opcije Wallbox i DC punjač. Baterija se može napuniti do 80 posto kapaciteta za manje od jednog sata korištenjem 30 kW terminala.

Dacia će početi primati narudžbe na proljeće, a u ponudi će biti dvije varijante, jedna za pet putnika, a druga će biti teretna bez stražnjeg sjedišta. Cijene će biti objavljene naknadno.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana