"Cupra Tavascan" - električni kupe-krosover sa 306 KS

Agencije
"Cupra Tavascan" - električni kupe-krosover sa 306 KS

Poslije nekoliko tizera, španski proizvođač je objavio fotografije i tehničke detalje visokoperformansnog koncepta na struju.

"Cupra Tavascan" EV koncept koristi MEB mehaničku platformu VW grupe koja je namijenjena električnim automobilima, a dobija pogon od tri elektromotora ukupne kombinovane snage 306 KS (225 kW).

Dva električna agregata pokreću prednje a treći zadnje točkove vozila, koje iz stanja mirovanja do stotke stiže za samo 6,5 sekundi. Električna energija se skladišti u litijum-jonskim baterijama kapaciteta 77 kWh, koje se nalaze u podu koncepta, a proizvođač tvrdi da je maksimalni radijus kretanja automobila 450 km, prema WLTP mjernom ciklusu.

"Cupra Tavascan" ima agresivan i pomalo futuristički dizajn, što je uobičajeno za konceptna vozila.

Postavljen je na velike, 22-inčne aluminijumske felge, a kvake se uvlače u spoljne panele vrata, dok su spoljni retrovizori manji nego na produkcijskim modelima, što sve zajedno čini da automobil izgleda elegantnije i atraktivnije.

Posebno atraktivno djeluju LED svjetla, kako ona naprijed tako i zadnja, koja su međusobno povezana tankom LED trakom.

Unutrašnjost je projektovana za četiri odrasle osobe, a umjesto klasične zadnje klupe postavljena su dva odvojena sjedišta, poput vozačevog i suvozačevog. Kokpit je u skladu sa važećim trendovima potpuno digitalizovan i sastoji se od dva velika ekrana - instrument-table (dijagonale 12,3 inča) i multimedije (13 inča).

Kao što to nalaže višedecenijska tradicija "seata" i ovaj koncept je dobio ime po jednom španskom geografskom pojmu - selu Tavascan smještenom u blizini granice sa Francuskom. "Cupra Tavascan" EV koncept imaće svjetsku premijeru naredne sedmice, na Sajmu automobila u Frankfurtu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana