Cijena vozila Tesle manja za 20 posto, indicija da je Mask pritjeran uz zid

GS
Cijena vozila Tesle manja za 20 posto, indicija da je Mask pritjeran uz zid

Tesla, lider u proizvodnji električnih vozila snizio je cijene neke od svojih vozila, uključujući modele Y SUV i Model 3 za do 20 posto u SAD i Evropi.

Iako su automobili i dalje relativno skupi, to je veliki pad na premium cijenama. I to je znak da je Tesla u odbrambenom režimu nakon mjeseci postepenog rasta cijena svojih vozila.

Pad cijena dolazi nakon što je kompanija propustila tržišne procjene za isporuke prošle godine usred ekonomske krize koja je izbrisala njenu tržišnu kapitalizaciju sa više od 1 bilion dolara na manje od 400 milijardi dolara.

I iako je Mask ranije govorio o tome da Tesle učini pristupačnijim, vjerovatnije je da su ga natjerale okolnosti.

Otkako je preuzeo Tviter, Mask je sve više koristio platformu da jasno stavi do znanja da nije zadovoljan načinom na koji Fed sprovodi agresivno povećanje kamatnih stopa kako bi inflaciju vratio na cilj od 2 posto.

U novembru je milijarder tvitovao da "Fed mora odmah smanjiti kamatne stope" zbog zabrinutosti da "masovno povećavaju vjerovatnoću ozbiljne recesije".

Rastuće kamatne stope uticale su na Teslu.

Investitori su prodali svoje akcije iz istih razloga zbog kojih su akcije u tehnologiji uglavnom pale spekulativne kompanije koje se klade na budućnost trenutno su manje privlačne investitorima nego akcije sigurnih utočišta poput robe.

To je pokrenulo preispitivanje da li Tesla treba da bude posmatrana kao normalna automobilska kompanija ili tehnološka kompanija, pri čemu ova potonja tradicionalno uživa značajne dodatke na obećanju inovacije koja potresa industriju.

Povećanje kamatnih stopa takođe je povećalo troškove finansiranja kupovine Tesle, što otežava potrošačima koji su već pogođeni inflacijom.

Kao odgovor na tviter temu o potrošačima koji su uzeli kredite prije nego što su kamatne stope stupile na snagu - i sada se suočavaju sa većim otplatama, Mask je tvitovao da bi to potencijalno moglo izazvati "najveću finansijsku krizu ikada", prenosi Kliks.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana