Čekanje na novu Tojotu Tundru i do 18 mjeseci

GS
Foto: skrinšot

Dosta puta smo pisali kako je Tojota pokorila gotovo svaku kategoriju u kojoj se takmiči na američkom tlu.

U onim rijetkim slučajevima gdje i nije bestseler, obično čuva vicešampionsku poziciju, pa nije iznenađenje što mnogi smatraju ovaj japanski brend kao domaću firmu u Americi. Ali, jedna kategorija gdje najveći svjetski proizvođač nikako ne uspjeva da se probije u vrh, jeste ona sa pikap kamionetima većih dimenzija.

Model Tundra je generalno hvaljen po svom kvalitetu i preprodajnoj vrijednosti, ali istovremeno i kritikovan da ne može da obavi poslove za koje je napravljen, u jednakoj mjeri kao Ford, Chevrolet/GMC  Ford, i Ram.

Samo 109.203 Tundre je isporučeno tokom prošle godine, ili čak osam puta manje nego količine u kojoj je Ford prodao svog velikana F Serije.

Ali ispred nas je potpuno novi model, po prvi put poslije četranest godina i ako se po jutru dan poznaje imaće veoma pozitivnu budućost.

Tojota je penzionisala provjerene atmosferske benzince sa šest i osam cilindara, pa se nova Tundra može naručiti samo sa 3,4-litarskim turbobenzincem u konfiguraciji sa šest cilindara. Kada je u pogonskom sklopu implementiran električni motor, može se naručiti u verzijama sa 389 i 437 "konja", a snaga se prenosi na zadnje ili opciono na sva četiri točka, preko novog desetostepenog automatskog mijenjača.

 

Ona zavisi od geografskog položaja, a kako je Teksas najveće tržište za pikap kamionete, njegovi kupci će prvi dobiti priliku da potroše svoj novac. Sa druge strane, vlasnik jednog izložbeno-prodajnog salona u južnom dijelu Kalifornije je nedavno izjavio za CarsDirect da njegove mušterije moraju da čekaju do proljeća 2023. godine prije nego što im naručeni primjerak bude isporučen. Na sve to treba dodati i podatak da je kompanija podigla početnu cijenu za 1.925 dolara na čak 35.950 "zelembaća".

Naravno, samo jedna fabrika nije jedini razlog za ovakav problem. Tojota se našla u relativno dobroj poziciji kada je nestašica kompjuterskih čipova nastupila pošto je imala solidnu zalihu, ali se vremenom suočila sa istim problemom kao i ostatak automobilske industrije.

Neke kompanije kao što su Schevrolet i Ram su čak eliminisale određenu opremu koja zahtjeva čipove, dok je Ford odbio da uradi tako nešto iz straha da bi na taj način oštetio svoj ugled i reputaciju među proizvođačima komercijalnih vozila.

Bilo kako bilo, pred Tojotom je veliki problem, ali ne sumnjamo da će pronaći soluciju. Ako ništa drugo, manji broj proizvedenih jedinica će samo podići cijene onih primjeraka koji su u izložbeno-prodajnim salonima, a na taj način se azijskoj firmi smješi i veći profit. Naravno, najveću "kaznu" takvog načina poslovanja će, kao i obično, platiti potencijalni kupci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana