BMW prodao milioniti električni automobil

Tanjug
Foto: Pixabay

BERLIN- Njemačka automobilska kompanija BMW objavila je danas da je prodala milionito električno vozilo (EV) i da planira da do 2025. dostigne cifru od dva miliona prodatih čisto električnih automobila.

Oko 70 procenata do sada prodatih EV bili su hibridi, izjavio je član Upravnog odbora BMW-a Peter Nota na okruglom stolu sa novinarima, dodajući da kompanija vjeruje da će hibridni modeli i dalje igrati važnu ulogu, posebno za kupce kojima punjači nisu široko dostupni, prenosi Rojters.

Dalja modernizacija automobila na fosilna goriva je važan korak ka tome da industrija postane održivija, rekao je on dodajući da se tek „tada može napraviti raznovrsnost baze kupaca".

Ova kompanija ima za cilj da najmanje 50 posto njene globalne prodaje čine potpuno električna vozila do 2030. godine, ali je više puta upozorila da je nedostatak infrastrukture za punjenje glavna prepreka bržem prelasku potrošača na EV.

Prodaja BMW-a u novembru je bila nešto manja od prošlogodišnjeg nivoa, rekao je Nota, podsjetivši na problem ograničenih isporuka usled nedostatka čipova. BMW, međutim, čvrsti vjeruje da će ostvariti apsolutni rast prihoda u odnosu na prošlu godinu, dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana