Auto-industrija dobija novog giganta

Agencije
Auto-industrija dobija novog giganta

Poslije neuspjeha da se udruži sa francuskim "Renoom", automobilska grupa koja obuhvata "Fijat" i "Krajsler" započela je pregovore za spajanje s drugim francuskim gigantom, "Pežoom PSA" koji u svom krilu već ima takve marke kao što su "Sitroen" i "Opel".

Dvije kuće već su objavile zajedničko saopštenje u kome se, između ostalog, ističe da neće biti zatvaranja fabrika, što je od velikog značaja i za Srbiju, imajući u vidu saradnju Srbije sa italijanskim konstruktorom.

Ako ovi pregovori urode plodom, kao što se nagovještava u dobro informisanim krugovima u Parizu, nova grupa bila bi "teška" čak 50 milijardi evra, što je za dvadeset milijardi više od propalog "vjenčanja" sa "Renoom".

Na taj način, "Pežo-Fijat-Krajsler" bi bio četvrti proizvođač automobila na svijetu, iza "Folksvagena", "Tojote" i "Reno-Nisan-Micubišija" sa kapacitetom od 8,7 miliona vozila godišnje. Obuhvatala bi marke "Alfa Romeo", "Voksol", "DS", "Dodž" "Krajsler", "Lanča", "Maserati", "Opel", "Pežo", "Sitroen", "Fijat" i "Cip"!

Nova firma imala bi godišnji obrt od čak blizu 185 milijardi evra. Pregovori su otišli toliko daleko da je već saopšteno da bi sadašnji generalni direktor PSA Karlos Tavares stao i na čelo nove grupacije, dok je prvi čovek "Fijat-Krajslera" Džon Elkan i predstavnik familije Anjeli navodno viđen za predsjednika Odbora direktora. Postignuta je i saglasnost da sjedište novog koncerna bude u - Holandiji.

Italijani računaju na Tavaresov poslovni stav da treba uvećati imperiju, što je ilustrovano i pripajanjem "Opela" 2017. godine. "Fijat" je prošle godine ostvario prihod od 3,6 milijardi evra s uvećanjem od 3,5 odsto u odnosu na godinu pre toga, dok je "Pežo" zabeležio rekordno uvećanje od čak 47 odsto u iznosu od 2,83 milijarde. U Francuskoj podsećaju na Tavaresove reči da je otvoren za svaku opciju koja donosi profit.

Iz ugla Italijana, ovo spajanje je dobro i zbog razvoja električnih automobila, gdje kasne za Francuzima. "Fijatu", koji u Srbiji proizvodi svoj model "500 l" i koji se u Evropi uglavnom oslanja na različite modele verzije "500", potrebno je i proširenje ponude u drugim modelima, segmentima i klasama, smatraju analitičari koji prate moguće spajanje dvije automobilske kuće. Zato bi ovo spajanje dovelo do pojačane ponude. S druge strane, "Pežou" bi se otvorilo američko tržište.

Berze su dobro primile ovu vijest. Akcije "Fijat Krajslera" su skočile za 8,61 odsto a grupe "Pežo PSA" za 7,58, dok su "Renoove" izgubile četiri odsto vrijednosti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana