Audi 80 Kvatro iz 1983. godine ispod haube "krije" 610 KS

GS
Foto: Ilustracija

Klasični automobili uvijek privlače pažnju, bez obzira da li su u originalnom ili modificiranom stanju, a među njima je svakako i jedan Audi 80 iz Velike Britanije.

Na neki način je Audi 80 još uvijek živ jer moderni A4 nastavlja koristiti internu nomenklaturu koju je započeo prvi 80 (B1) model tako da najnoviji kompaktni model njemačke kompanije nosi kodno ime B9. Generacija B2 je debitovala u septembru 1978. godine te je kasnije postala jedan od najprodavanijih Audijevih modela u istoriji. Tokom osmogodišnjeg perioda je prodano više od 1,68 miliona primjeraka.

Čak i najsnažniji motori s kojima se nudio Audi 80 (B2) nisu bili ni blizu onoga što se dana smatra snažnim motorom. Sa svojim Kvatro pogonom na sva četiri točka, model je ipak solidna platforma za značajne modifikacije i ekstremna poboljšanja. Jedan zaista poseban model Audija 80 nalazi se u Velikoj Britaniji.

"Skromni" sedan je proizveden 1983. godine te je sada ponovo registrovan kako bi se mogao voziti u Velikoj Britaniji naredne godine. Fabriku je napustio s 2,2-litarskim petocilindričnim atmosferskim motorom koji je razvijao 136 KS te je imao pogon na sva četiri točka. Međutim, od kada je izašao iz radionice kompanije Paul's Classic Car Restaurations, ovaj automobil isporučuje čak 610 KS.

Zahvaljujući modifikacijama, ovo je jedan od najsnažnijih primjeraka B2 generacije. Ispod haube se sada nalazi petocilindrični S2 motor uparen s mjenjačem iz Audija 200 sa američkim specifikacijama. Iznenađujuće je to što su mnoge komponente i dalje fabričke.

Vlasnik tvrdi da njegov automobil ima isti omjer težine i snage kao i Pagani Zonda, što je impresivno dostignuće. Osim toga, sedan ima i neke karakteristike koje se smatraju naprednim za automobil star gotovo 40 godina, a one uključuju električne podizače prozora, električno podešavanje prednjih sjedišta i slično.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana