AMG-Mercedes 190 E 2.5-16 Evolution II ide na aukciju

GS
Foto: AMG-Mercedes 190 E 2.5-16 Evolution II

AMG-Mercedes 190 E 2.5-16 Evolution II je istinski trkaći automobil s bogatom istorijom, a sada će jedan primjerak dobiti novog vlasnika nakon aukcije zakazane za 20. maj.

Riječ je o automobilu proizvedenom 1992. godine za DTM šampionat, koji je u sjajnom stanju.

Trkaća priča modela Mercedes 190 E počinje ranih osamdesetih u Grupi B, gdje ga je njemačka kompanija planirana koristiti. Kada je to postalo preopasno, zbog čega je FIA ukinula kategoriju, Mercedes je takođe okončao svoje motosport ambicije u slučaju ovog automobila.
Međutim, iako je projekt zvanično ukinut, grupa inžinjera je nastavila razvijati trkaću verziju automobila. Dopušteno im je da rade na projektu pod krinkom rada na verziji visokih performansi modela 190 E namijenjenoj cesti, koja je kasnije korištena u jednokratnoj promociji i to na utrci Nurburgring Race of Champions koju je osvojio tada mladi Ayrton Sena, prenosi Kliks

Automobil se prodavao dobro kako bi se zadovoljili homologacijski propisi za FIA Grupu 1, a 2,3-litarska verzija s Cosworthovim  motorom na kojoj su Mercedesovi inženjeri i dalje tiho radili završila je u rukama AMG-a koji je u to još uvijek bio odvojen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana