Hrvatska testira kvalitete Brazila, Holanđani kvare Mesijevu oproštajnu žurku

GS
Hrvatska testira kvalitete Brazila, Holanđani kvare Mesijevu oproštajnu žurku

DOHA - Na Svjetskom prvenstvu u Kataru ostalo je osam najboljih ekipa, a prvi četvrtfinalni duel biće možda i najzanimljiviji - Hrvatska će testirati kvalitete Brazila.

Hrvatska i Brazil danas od 16 časova igraju prvi četvrtfinalni duel na Mundijalu u Kataru, a biće to sudar južnoameričke vrcavosti i surove evropske organizovanosti, prenosi RTS.

“Karioke” su na turnir došle samo sa jednim ciljem - da vrate Boginju u svoje naručje, a Hrvatska brani finale od prije četiri godine.

Južnoamerička selekcija važi za glavnog favorita za osvajanje šeste Boginje u istoriji, ali još od 2002. godine na tom putu joj se uvijek ispreči neka evropska selekcija.

Brazil je pokazao da gotovo da nema slabe tačke na terenu. Naravno da po imenima u oči prvo upada ubitačan napad, ali iskusna odbrana i neprelazni vezni red čine ovu ekipu još više zastrašujućom.

Počevši od golmana Alisona, Tijago Silva, Militao i Markinjos ulivaju poverenje jednako koliko Kazemiro i Paketa na sredini terena.

Nejmar je glavna zvijezda ekipe, pokretačka snaga i vezivno tkivo ekipe, dok su za završnicu zaduženi Ričarlison i Vinisijus.

Hrvatska je, s druge strane, već neko vrijeme u samom vrhu svjetskog fudbala, a potvrda odličnog rada, kontinuiteta jedne iskusne i pažljivo birane ekipe bilo je drugo mjesto na prošlom Mundijalu.

Apsolutni lider ekipe je Luka Modrić, pravi doktor fudbala, koji ne samo da diriguje na terenu već i saigrače čini boljim, što je odlika najvećih igrača.

Dominik Livaković je siguran na golu, a protiv Japana je postao tek treći golman u istoriji Mundijala koji je u jednoj penal seriji odbranio tri protivnička udarca.

Drugi četvrtfinalni meč odigraće se na stadionu Lusail u 20 časova između selekcija Holandije i Argentine.

Zemlja oca totalnog fudbala Johana Krojfa, reklo bi se najnesrećnija je kada je reč o učešćima na Mundijalu.

Do sada su 10 puta u istoriji bili dio najveće smotre fudbalskih selekcija svijeta, nikada nisu podigli Boginju, a tri puta su prolazili nadomak nje. Poraženi su u finalu 1974, 1978. i 2010. godine, a po jedanput su zauzeli treću i četvrtu poziciju.

Mnogi ljubitelji fudbala i oni malo stručniji komentatori sporta govore o napadaču i uzdanici tima Kodiju Gakpu kao otkriću Mundijala. Mladi fudbaler PSV-a za reprezentaciju Holandije u dosadašnjem delu Svjetskog prvenstva postigao je tri gola i jedan je od glavnih igrača ekipe, kada je riječ o ofanzivnoj igri tima.

Pored njega dobru igru pružili su i Denzel Damfris, Davi Klasen i Dali Blind.

Lionel Skaloni u Argentini ne poseduje veliki igrački luksuz, bez Lionela Mesija ima Argentine, ali ne one od koje će protivnici da strijepe.

Na četiri meča, Mesi, koji igra svoje posljednje Svjetsko prvenstvo  bio je strijelac tri puta. Igra Argentine se ne bazira na osnovu Mesija, već je on taj koji kreira akcije reprezentacije, a na osnovu kojeg igrači pozicioniraju sebe na terenu.

Pored Mesija golove za Argentinu postizali su i Fernandez, Mekalister i Alvarez.

Međusobni skor između dvije reprezentacija ide u prilog Holandiji sa četiri pobede i dva remija u devet utakmica, dok je Argentina tri puta trijumfovala.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana