"Vjetar sa Pirineja" stigao do nove titule šampiona

Agencije
"Vjetar sa Pirineja" stigao do nove titule šampiona

Buriramo - Marku Markezu nema ravnog ove sezone. Španski motociklista je stigao do šeste titule moto GP šampionata u posljednjih sedam godina, pošto je slavio u trci za Veliku nagradu Tajlanda.

Samo dva dana poslije strašnog pada trijumfovao je u dramatičnom finišu, nakon što je prestigao Fabija Kvartarara na Jamahi u posljednjoj krivini na stazi Čeng. Francuz je krenuo sa pol pozicije i bio na korak od prve pobjede u karijeri u “kraljevskoj klasi”, ali ga je vozač Repsol Honde prestigao pred samim ciljem i trijumfovao sa 0,171 sekund prednosti, dok je treći bio Maverik Vinjales.

- Svi su pokušali da me pobijede i nije bilo lako. Tokom cijelog vikenda sam pokušao da pobijedim, bez obzira na titulu i razliku između mene i Dovicioza. Cilj mi je bio da pronađem najbolji način da dođem do trijumfa, a to sam i uradio. Fabio je bio izuzetno brz u jednom dijelu trke, da bi u jednom trenutku malo povećao razliku, ali sam ga sustigao. Bila je ovo nevjerovatna godina, cijeli tim je odradio odličan posao. Sada je vrijeme da uživamo i proslavimo titulu - rekao je Markez, koji je sve titule osvojio kao vozač Honde.

Španac je do nove titule stigao četiri trke prije kraja sezone, jer ima 110 bodova više od prvog pratioca Andree Dovicioza, koji je bio četvrti na Tajlandu, a do kraja je moguće maksimalno osvojiti još 100 bodova.

Markez je do titule stigao sa devet pobjeda u 15 trka, pet puta je bio drugoplasirani i samo jednom odustao. Šestom titulom je prestigao Majka Dueana i stigao na treće mjesto vječne liste šampiona “kraljevske klase”, na titulu od Valentina Rosija, a dvije od rekordera Đakoma Agostinija.

Ukupno je osmi put šampion svijeta u motociklizmu jer ima i po titulu u klasama 125 kubika i moto 2, ispred su Rosi, Majk Heilvud i Karlo Ubijali sa po devet, Anhel Nijeto ima 13, a rekorder Agostini 15.

Četvrti je vozač u istoriji koji je četiri puta u nizu bio šampion svijeta, pored Rosija, Dueana i Agostinija. Moto GP šampionat biće nastavljen trkom za Veliku nagradu Japana 20. oktobra. 
 

26
godina ima Markez, koji je postao najmlađi šampion sa šest titula


pol pozicija imao ove sezone

89
pol pozicija ostvario u karijeri

14
puta bio na pobjedničkom postolju ove godine

1
odustao ove sezone (SAD)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana