Vilander: Novak je favorit za krunu iz mnogo razloga

b92
Foto: sportsport

Mats Vilander, bivši broj jedan svjetskog tenisa, smatra da Novak Đoković ima najveće šanse za trofej u Parizu. Šveđanin je u intervjuu za "Marku" dao viđenje predstojećeg grend slema u Bulonjskoj šumi i smatra da je Novakov trijumf u Rimu potvrdio da je na najboljem putu da osvoji 21. titulu sa turnira velike četvorke.

 

"Iz mnogo razloga moram da kažem da je Novak favorit. Prvo jer je upravo osvojio titulu u Rimu i to će mu dati samopouzdanje, onda jer mislim da u sebi nosi tu želju za revanšom zbog svega što mu se dešavalo proteklih meseci, pre svega što nije mogao da igra na Australijan openu. On je branilac krune. Dokazao je sebi da može da igra duge mečeve ponovo i pored poraza od Alkarasa u Madridu. U Monte Karlu je delovao loše na kraju meča sa Davidovičem Fokinom, izgledao je umorno. Sada je bolji i svakako je favorit u Parizu", kaže Mats.

 On je odgovorio i na pitanje da li na kraju vidi Đokovića kao igrača sa najvećim brojem grend slem titula.

"Stalno mislim o tome. Svaki put kada igra na najboljem nivou deluje mi vrlo sveže u svakom pogledu. To vam daje osećaj da vreme za Nadala prolazi, dok sa Đokovićem ne znate da li ima 24, 25 ili 35 godina. Vidim ga da je uvek na istom fizičkom nivou", dodao je Vilander.

Karlos Alkaras je tema sezone i mnogi veruju da on već u Parizu može da pomrsi računa Nadalu i Đokoviću.

"Nije kao da smo baš čekali na naslednika velike trojke jer su tu već Cicipas, zatim Medvedev koji se razlikuje od svih i Aleksander Zverev. Imali smo dobru mešavinu stilova. Takođe tu je i Rubljov koji je Lejton Hjuit svoje generacije. Iznenada se pojavio i Alkaras koji igra drugačije od svih njih. Može da radi sve što i Cicipas, da hvata lopticu rano, da je agresivan, ali i solidan kao Zverev. Možda ne može ono što radi Medvedev, jer samo on to radi na svoj način...Ali Karlos ima taj drop-šot i ponašanje kojim se razlikuje od ostalih mladića. Nikad nisam video nekog da deluje tako sveže. On pogleda ka Feferu i oni se smeju zbog nekog poena ili udarca. Opušten je na terenu, što je savim suprotno od Nadala, ona vam se čini da nikad nije opušten. Karlos ispoljava sve pozitivno što ima u sebi, takav mu je govor tela. Dopada mi se kako se ponaša, to je važno za tenis, da ima neki igrač koji uživa u igri tako mnogo, koji voli da se takmiči i koji mrzi kad gubi", kaže Šveđanin.

Uporedio je i Alkarasa i Nadala, što mnogi čine u svijetu tenisa otkako je teniser iz Mursije stupio na najveću pozornicu.

"Karlos ima više varijacija u tenisu od Nadala sa 19 godina i to je ono što iznenađuje mnoge u svetu tenisa. Ima snagu, au isto vreme može da 'mazi' loptu i šalje precizne udarce. Ne znam da li zna više o tenisu od Rafe u to vreme, ali našao je svoj način igre i on može da menja igru u zavisnosti od protivnika. To ne znači da je neko od njih dvojice bolji od onog drugog. Ponekad vas jednostavnost čini najboljim. Karlos ima neke udarce koje Đoković nije imao u to vreme, a Federer je opet druga priča".

Za kraj, Vilander se osvrnuo i na strahovanja da bi karijera Nadala mogla da bude na samom kraju.

"Ne plašim se. Rafina karijera je takva. Uvek ga poredim sa trkačkim konjem, uvek će trčati najbrže što može i boriti se. Njegov trud nema granica, njegov limit su povrede. Nastaviće sve dok mu povreda ne dozvoli da igra. Stvarnost je to da je naučio kako da se vrati uvek, uvek vidite nešto novo u tom povratku. Jednog dana to neće biti u stanju i sam je nagovestio da neće moći da traje dugo, ali su ga rezultati demantovali. Istina je da je u Rimu mogao da oseća da je povređen, ali zna kako da se sačuva i da sebi da šansu na Rolan Garosu", zaključio je Vilander.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana