Valensija ispratila Lorenca u legendu

Agencije
Valensija ispratila Lorenca u legendu

VALENSIJA - Kada je vozač Honde Horhe Lorenco prije nekoliko dana objavio da će završiti karijeru, svima je bilo jasno da će naredna sezona moto GP šampionata biti slabija za još jednog vrhunskog vozača, a posljednji krug u karijeri trostruki svjetski šampion odvezao je pred svojim navijačima u Valensiji.

Slavlje šeste titule prvaka svijeta u motociklizmu Marka Markeza bilo je u drugom planu jer je sve bilo u znaku njegovog timskog kolege Lorenca, koji se oprostio osvajanjem 13. pozicije. 

- Sada mogu da se opustim i lakše dišem. Šteta što nisam ostvario bolji plasman u posljednjoj trci, ali kad već nisam bio u borbi za vrh, drago mi je što sam završio trku. Dosta toga sam naučio tokom karijere, sport je najveća životna škola. Morao sam da učim svake godine, veoma sam srećan čovjek jer sam radio ono što sam volio, a uz to i dosta uspješno - rekao je Lorenco. 

Sva tri pehara u karijeri osvojio je kao vozač Jamahe, a posebno se sjeća onog iz 2010. godine kada mu niko nije bio ravan. 

- Tada sam osvojio titulu uz nevjerovatan broj bodova, a u sjećanju će ostati i titula iz 2015. zbog velike borbe sa Valentinom Rosijem. Čitav život proveo sam trenirajući, putujući, osjećajući pritisak zbog rezultata, a sada želim da kupim avionsku kartu i odem na zaslužen odmor. Imaću više vremena da uživam i zaslužio sam to - kazao je Lorenco. 

Njegov timski kolega Mark Markez slavio je i u posljednjoj trci sezone, ispred Fabija Kvartarara i Džeka Milera, ali je na kraju više govorio o Lorencu nego o šestoj titulu prvaka svijeta. 

- Razočaran sam što je ovako rano završio karijeru, ono što smo vidjeli od Horhea ove sezone nije njegovo pravo lice. Svi će ga pamtiti kao jednog od najboljih vozača ovog sporta i nedostajaće nam - rekao je Markez. 

On je bio prezadovoljan što je sezonu završio pobjedom pred domaćim navijačima, poručivši da se nada sjajnim izdanjima i naredne godine. 

- Ne znam da li je ovo najbolja sezona u karijeri, ali je jedna od najuspješnijih sigurno. Slijedi odmor, ali nemam previše vremena da uživam, jer će testovi i pripreme za narednu sezonu doći veoma brzo - zaključio je Markez.
 

Konačan plasman vozača:

1. Mark Markez              Honda       420  (poena)
2. Andrea Doviciozo    Dukati      269
3. Maverik Vinjales    Jamaha      211
4. Aleks Rins                Suzuki      205
5. Fabio Kvartararo    Jamaha     192

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana