Uoči NBA utakmice zaigrali srpsko kolo

Agencije
Uoči NBA utakmice zaigrali srpsko kolo

Pred početak utakmice Bulsa i Milvoki Baksa, na parketu “Junajted centra” u Čikagu, dogodio se nesvakidašnji spektakl!

Jednim od američkih hramova košarke zaorilo se “Igrale se delije”, a 130 članova ansambla “Soko”, najstarije srpske folklorne grupe u Sjevernoj Americi, izašlo je na parket i u nošnjama i opancima zaigralo kolo.

Nikada se ranije nije dogodilo da se u areni u kojoj se igraju NBA utakmice začuju zvuci harmonike, srpskog folklora i narodne igre. Iako je Čikago poznat po brojnoj srpskoj zajednici, kao i velikom broju kulturno-umjetničkih društava koja njeguju našu tradiciju, ovo je, po riječima mnogobrojnih Srba iz dijaspore, jedinstven događaj.

Na društvenim mrežama dijelili su se snimci i komentari pošto se na parketu “bikova” sve treslo od “moravca” i “valjevske podvale”. Iznenadni program, u kom su učestvovali mališani i tinejdžeri trajao je desetak minuta i oduševio je sve najvijače.

U košarkaškoj utakmici koja je imala nesvakidašnji uvod pobijedio je Milvoki rezultatom 117 – 106.

Srpsko omladinsko kolo - SOKO je folklorna grupa pri Staroj crkvi Vaskrsenja Hristovog, osnovano 1962. godine u Čikagu. A kako na njihovom sajtu piše, nastoje da kroz igru i pjesmu očuvaju narodnu tradiciju među Srbima u Čikagu i Sjevernoj Americi. Ovu folklornu grupu čine djeca svih uzrasta, a učestvuju na događajima kulturnih i vjerskih organizacija. Trenutno broje više od 80 aktivnih igrača, među kojima je najaktivnija omladinska grupa. Povremeno odlaze na turneje po Srbiji, učestvuju na festivalima, obilaze crkve, manastire.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana