Svijet sporta potresla tužna vijest iz Argentine: Maradonino srce prestalo da kuca

Dušan Repija
Svijet sporta potresla tužna vijest iz Argentine: Maradonino srce prestalo da kuca

BUENOS AJRES - Jedan od najvećih fudbalera svih vremena Dijego Armando Maradona preminuo je od posljedica srčanog udara.

Prema pisanju medija u Argentini, hitna pomoć je brzo stigla do njegove kuće, prevezen je u bolnicu, ali su doktori mogli samo da konstatuju smrt. Čuveni “El Pibe” oporavljao se od operacije na mozgu koju je imao početkom novembra, a ljekari su bili zadovoljni kako je prošao zahvat i kako se oporavlja. Međutim, srce legendarnog fudbalera nije izdržalo i prestalo je da kuca tačno 26 dana nakon što je proslavio 60. rođendan. Poznato je da je Maradona živio punim plućima, pa je nekoliko puta do kobnog dana bio u kritičnim situacijama. Prije 20 godina umalo je izgubio život poslije srčanog udara izazvanog prekomjernim uzimanjem kokaina, a potom je proveo godine rehabilitacije tokom kojih je često boravio na Kubi. Pet godina poslije toga ugrađen mu je bajpas želuca kako bi izgubio na težini, a 2007. godine bio je u bolnici zbog hepatitisa povezanog sa alkoholizmom. I prilikom posljednje operacije njegov lični doktor Leopold Luke je potvrdio da se psihički ne osjeća baš najbolje, ali je opovrgao sumnje da su problemi izazvani zavisnošću.

Čim je potvrđeno da je Maradonino srce prestalo da kuca, širom svijeta, a posebno u njegovoj Argentini, zavladao je muk. Omaleni virtuoz bio je obožavan gdje god da se pojavi, a u domovini je imao status božanstva, baš kao i u “njegovom” Napulju. Karijeru su mu obilježili usponi i padovi, osjetio je i raj i pakao. Najsjajnije momente imao je u nacionalnom timu koji je 1986. godine odveo na krov svijeta uz pomoć čuvene “božije ruke”, jednog od najupečatljivijih momenata u istoriji fudbala. Klupsku karijeru obilježio je period u Napoliju. Urođenom genijalnošću i strašću koju je pronašao na jugu Italije donio je na “San Paolo” dvije titule šampiona, pa je do kraja života, a sigurno će i mnogo duže biti najobožavaniji čovjek u ovom gradu.

Godinama, čak i decenijama trajalo je poređenje njega i Pelea ko je najveći svih vremena, a sada su se u tu trku, koju niko ne može da “izmjeri” na objektivan i realan način, uključili Kristijano Ronaldo i njegov nasljednik Lionel Mesi. Već u prvim minutima nakon što je potvrđena vijest o njegovoj smrti, mnogi velikani uputili su saučešće njegovoj porodici, a legenda srpskog fudbala Dragan Džajić je za “Glas Srpske” rekao da je svijet ostao bez jednog od dvojice najvećih ikada.

- Mnogo mi je žao. Potresla me vest jer je imao samo 60 godina. U poslednje vreme nije ličio na onog Maradonu kakvog ga znam. Obeležio je jednu celu epohu i prema mom mišljenju uz Pelea je najveći svih vremena - naglasio je Džajić.

Maradona se smatra i jednim od najvećih sportista 20. vijeka, a u bogatoj karijeri nastupao je za Argentinos juniors, Boku juniors, Barselonu, Napoli, Sevilju i Njuels Old Bojs. Za reprezentaciju Argentine odigrao je 91 meč i postigao 34 gola.

 

Vučić: Posljednji pozdrav najvećem fudbaleru svih vremena

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić napisao je povodom smrti Dijega Maradone da je argentinski fudbaler bio najveći svih vremena.
“Poslednji pozdrav najvećem svih vremena”, napisao je Vučić na “Tviteru” gdje je objavio i video-snimak sa fudbalske utakmice “Crvena zvezda” - “Barselona” iz 1982. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana