Ukrajina traži zabranu učešća Rusiji na Olimpijskim igrama u Parizu 2024.

GS
Ukrajina traži zabranu učešća Rusiji na Olimpijskim igrama u Parizu 2024.

KIJEV - Ukrajina se nada da će obezbijediti široku međunarodnu podršku za zabranu učešća ruskim i bjeloruskim sportistima na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine, saopštio je danas ukrajinski ministar sporta Vadim Hutsajt.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je do sada bio otvoren za uključenje ruskih i bjeloruskih sportista i omogućio im takmičenje kvalifikacijama, prenosi Radio slobodna Evropa.

- To je za nas neprihvatljivo - rekao je Rojtersu ministar sporta Hutsajt koji je i bivši olimpijski šampion, obraćajući se pored zida sa portretima sportista, poginulim u ratu koji je pokrenula Rusija prije godinu dana uz pomoć Bjelorusije.

- To je nemoguće za nas u vrijeme kada traje rat velikih razmjera, kada naši sportisti, naši vojnici brane našu otadžbinu, našu zemlju, brane svoje domove, svoje porodice, svoje roditelje - kazao je Hutsajt.

Najmanje 220 ukrajinskih sportista i trenera je poginulo u ratu, saopštio je Hutsajt, dok je preko 340 sportskih objekata oštećeno ili uništeno.

On je dodao da je 40 nacija dalo ukrajinskim sportistima pomoć za smještaj i obuku u inostranstvu tokom rata. Međutim, nije bilo veće javne podrške drugih nacija inicijativi za potpunu zabranu učešća ruskim sportistima u Parizu.

Rusija kaže da je cilj njene specijalne vojne operacije u Ukrajini da zaštiti sopstvenu bezbjednost, negira optužbe za zločine i kaže da će propasti svaki pokušaj da bude istisnuta iz globalnog sporta. Moskva je saopštila da bi pozdravila svaki potez MOK-a da dozvoli svojim sportistima da se takmiče na Olimpijskim igrama, nakon što je vodeće svjetsko sportsko tijelo razmotrilo opcije za njihov povratak na međunarodne događaje.

- Svakako, postoji pokušaj Međunarodnog olimpijskog komiteta da dozvoli našim sportistima da učestvuju na međunarodnim takmičenjima - rekao je predsjednik Olimpijskog komiteta Rusije Stanislav Pozdnjakov.

„Možda i na budućim Olimpijskim igrama, naravno, to u potpunosti pozdravljamo”, dodao je on, upozoravajući na, kako je rekao, “dodatne uslove” nametnute ruskim sportistima.

MOK je prošle sedmice podržao prijedlog Olimpijskog savjeta Azije da se Rusima dozvoli takmičenje na azijskom kontinentu, što bi potencijalno moglo da uključi ruske sportiste u kvalifikacione mečeve za Olimpijske igre u Parizu.

- U tom slučaju ukrajinske sportske vlasti i sportisti će se suočiti sa veoma teškom odlukom da li da bojkotuju igre u Parizu - rekao je ukrajinski ministar Hutsajt:

Ukrajinski zvaničnici su se posljednjih dana okrenuli protiv MOK-a zbog kako su naglasili “promovisanja nasilja, masovnih ubistava, uništenja” sa idejom da Rusiji daju “platformu za promovisanje genocida”.

MOK je te ocjene nazvao klevetničkim i rekao da takve riječi ne promovišu konstruktivnu diskusiju.

Bivši bokserski šampion Vladimir Kličko, brat gradonačelnika Kijeva, pozvao je predsjednika MOK-a Tomasa Baha da ne izdaje olimpijski duh i postane “saučesnik u ovom gnusnom ratu tako što će dozvoliti Rusiji da se takmiči”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana