UEFA ubila praznik, ne i želju za trofejom

Dušan Repija
UEFA ubila praznik, ne i želju za trofejom

RIM - Utakmicom grupe A između Turske i Italije (21 čas) večeras počinje 16. evropsko prvenstvo u fudbalu, po mnogo čemu različito od svih dosadašnjih.

 

Neminovno je da sve, pa i organizacija najvećih takmičenja, doživljava promjene, ali smo nekako navikli da se one dešavaju postepeno kako bi se krajnji konzumenti lakše prilagodili. Ideja bivšeg predsjednika UEFA Mišela Platinija da pod plaštom razvoja fudbala i veće šanse “manjim” reprezentacijama proširi broj učesnika na 24 zaživjela je 2016. godine kada je smotra organizovana u Francuskoj. Korumpirani čelnik otišao je korak dalje, jer je odlučio da Evro održi širom Starog kontinenta i tako smo došli do sadašnjih 11 zemalja i 11 gradova. Eksperimentalno takmičenje trebalo je da bude održano prošle godine, ali je krovna kuća evropskog fudbala bila primorana da ga pomjeri za godinu zbog pandemije virusa korona. Ipak, ulog je ogroman, pa otkazivanje nije bila opcija, iako niko sa sigurnošću ne može da kaže kako će sve to izgledati u narednih mjesec dana. Lopta će se kotrljati od Sevilje do Bakua, ili od Rima do Sankt Peterburga, pa je ovaj šampionat sve samo ne prijatelj, kako reprezentacijama, tako i navijačima. Možda je baš zato izostala uobičajena euforija karakteristična za ona “normalna” prvenstva koja su organizovale najviše dvije zemlje zajedno. Interesi navijača uopšte nisu u prvom planu, ni zbog otežanih putovanja, ni zbog ograničenih kapaciteta stadiona.

O anomalijama ovakvog sistema takmičenja moglo bi se pisati još, ali one ne mijenjaju suštinu, jer svi učesnici imaju svoje ciljeve, a desetak njih nada se da će dogurati do posljednjeg, 51. meča na turniru, kojem je domaćin “Vembli” 11. jula. Gledajući predviđanja kladioničara prvi favorit je aktuelni šampion svijeta Francuska, koja zaista ima paklen tim. Odmah iza “trikolora” su Englezi, koji su odigrali čak 31 utakmicu na završnom turniru, ali nikada nisu stigli ni do finala. Zatim slijede Nijemci, koje će poslije 15 godina napustiti Joakim Lev, a potom branioci titule Portugalci. Španci su zbog problema sa zaraženim igračima ispali iz kruga najužih kandidata, jer ni dan prije početka takmičenja nije bilo jasno na koje igrače će moći da računa Luis Enrike.

Najjača grupa bez sumnje je F, u kojoj će se za prva dva mjesta boriti tri navedene reprezentacije, Francuska, Njemačka i Portugalija. Na njihovu sreću, pored dvije najbolje selekcije iz šest grupa, u osminu finala proći će i četiri najbolje trećeplasirane selekcije.

Kada je riječ o igračima od kojih se najviše očekuje, u prvom redu tu su veteran Kristijano Ronaldo, koji bi trebalo da ima mnogo bolje pomoćnike nego do sada, te Kilijan Mbape, Robert Levandovski, Romelu Lukaku, Hari Kejn... Nema sumnje da će srećnici koji imaju mogućnost da prate Evro uživati. Ipak, njih je bar kod nas prilično malo zbog TV prava...

 

Grupa A

Turska

Švajcarska

Italija

Vels

 

Turska - Italija (12. jun, 21), Vels - Švajcarska (12. jun, 15)

 

Grupa B

Rusija

Belgija

Danska

Finska

 

Danska - Finska (12. jun, 18), Belgija - Rusija (12. jun, 21)

Grupa C

Austrija

Holandija

S. Makedonija

Ukrajina

 

Austrija - S. Makedonija (13. jun, 18), Holandija - Ukrajina (13. jun, 21)

 

Grupa D

Češka

Hrvatska

Škotska

Engleska

 

Engleska - Hrvatska (13. jun, 15), Škotska - Češka (14. jun, 15).

 

Grupa E

Švedska

Poljska

Španija

Slovačka

 

Poljska - Slovačka (14. jun, 18), Španija - Švedska (14. jun, 21)

 

Grupa F

Njemačka

Francuska

Portugalija

Mađarska

 

Mađarska - Portugalija (15. jun, 18), Francuska - Njemačka (15. jun, 21)

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana