U San Marinu slave bod kao da su osvojili Mundijal

G.S.
U San Marinu slave bod kao da su osvojili Mundijal

VADUC - Najgora fudbalska reprezentacija Evrope San Marino imala je svoj dan i u 83. utakmici na gostovanju uspjela je da prvi put ne primi pogodak, te izbori neriješen rezultat protiv Lihtenštajna (0:0).

Amaterska selekcija koju uglavnom čine konobari, kuvari, advokati, službenici, jednom riječju obični smrtnici, tako je prekinula niz od 39 poraza i ostvarila prvi remi poslije 15. novembra 2014. godine, kada je kao domaćin igrala neriješeno protiv Estonije.

Bod osvojen protiv Lihtenštajna u UEFA D Ligi nacija bio je razlog za slavlje svih 34.232 stanovnika ove države, koliko ih je bilo po popisu od prije nekoliko mjeseci, ali i veliki sportski uspjeh najstarije republike na svijetu, koja je osnovana 301. godine.

Tim za koji nastupaju momci kojima je fudbal uglavnom hobi je na rang-listi Svjetske fudbalske federacije (FIFA) na posljednjem, 210. mjestu. Najskuplji reprezentativac Filipo Berardi, čija je vrijednost na “Transfermarktu” procijenjena na 225.000 evra, igra za italijanskog trećeligaša Viboneze. Ostatak nacionalnog tima vrijedi 550.000 evra, odnosno cijela reprezentacija ima vrijednost od 775.000 evra. Uz Berardija, jedini koji još igra u trećeligaškom rangu takmičenja, takođe u Italiji, je još jedan napadač Nikola Nani koji je u rosteru Ćezene. Ostali fudbaleri igraju za nižerazredne klubove u Italiji ili su članovi jednog od 15 klubova iz San Marina, koji se takmiče u Kampionatu Sanmarineze.

Prvu zvaničnu utakmicu ova reprezentacija odigrala je 14. novembra 1990. godine, kada je kao domaćin poražena od Švajcarske sa 0:4. I od tada su ih sakupili ukupno 167, te zabilježili samo jednu pobjedu. Desilo se to u prijateljskom meču aprila 2004, kada su na svom nacionalnom stadionu savladali pravu mušteriju Lihtenštajn sa 1:0.

Priliku da dođu do druge pobjede imaće 14. novembra, kada će u petom kolu Lige nacija ugostiti Gibraltar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana