Tumbaković rotacijama traži pobjedu u Litvaniji

Agencije
Tumbaković rotacijama traži pobjedu u Litvaniji

VILjNUS - Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u fudbalu reprezentacija Srbije nastavlja večeras gostujućom utakmicom protiv Litvanije (20.45). Upravo protiv ovog rivala, “orlovi” su ostvarili jednu od dvije pobjede u dosadašnjih šest kola što je premalo za bilo kakvu nadu u plasman na završni šampionat Starog kontinenta.

Kako grupa B, gdje je smještena Srbija, broji pet ekipa, pored meča sa Litvanijom selekciji Ljubiše Tumbakovića ostale su još dvije utakmice do kraja ciklusa. Nacionalni tim Srbije ni poslije 20 godina neće se direktno plasirati na Evropsko prvenstvo, ali će imati drugu šansu početkom naredne godine.

Nada da će “orlovi”, konačno, nakon dvije decenije, zaigrati na šampionatu Evrope živi zahvaljujući baražu za Ligu nacija. Tamo je Srbija dobro gurala sa Mladenom Krstajićem pa će srećom imati i tu opciju, pošto je ova prva izgubljena. Međusobni meč igraju Ukrajina i Portugalija, dvije najbolje selekcije iz grupe B.

Tim Andreja Ševčenka je uz utakmicu više na pet bodova ispred Portugalaca, a čak devet od “orlova”. Upravo su Ukrajinci u ovom kvalifikacionom ciklusu nanijeli Srbiji najteži poraz od 2006. godine, kada je Argentina na Mundijalu slavila 6:0 protiv tima koji je tada vodio Ilija Petković.

Pred početak kvalifikacija srpski fudbaleri uglas su govorili da neće čekati baraž Lige nacija za plasman na Evro, ali je to ipak prava realnost u ovom momentu. Odmah je to rekao Tumbaković poslije neuspješnog debija na klupi i poraza od Portugalije.

Srbija se već od gostovanja Luksemburgu okrenula pripremama za baraž, a Tumbaković konstantno rotira igrače kako bi do marta naredne godine dobio jasnu sliku najboljeg državnog tima. A rotirali su i prije Tumbakovića, od marta prethodne godine dres sa nacionalnim grbom nosio je 51 fudbaler i taj podatak govori o potpunom odsustvu kontinuiteta.

Zamislite samo koliko je teško igrati kada na svakom okupljanje u timu bude debitant, a reprezentacija nije klub gdje trener ima vremena na pretek za uigravanje. Tako je Tumbaković u prijateljskoj utakmici protiv Paragvaja ponovo promiješao karte. Na bekovima su bili fudbaleri Partizana i Crvene zvezde Nemanja Miletić i Marko Gobeljić, na golu je počeo Predrag Rajković pa ga je zamijenio kapiten Vojvodine Emil Rockov, sa klupe je ušao i povratnik Nemanja Gudelj.

Novembarske utakmice biće prve u seniorskom timu za Partizanovog talentovanog štopera Strahinju Pavlovića koji je nova velika stvar iz fabrike talenata “crno-bijelih”. Jedina konstanta kada je reprezentacija Srbije u pitanju je Aleksandar Mitrović. Najbolji napadač “orlova” nastavio je da trese mreže, popeo se na šesto mjesto vječne liste gdje se sa 29 golova izjednačio sa Duškom Bajevićem, “princem sa Neretve”.

- Pobedili smo Paragvaj i za sada sve ide super sa novim selektorom. Gledali smo Norvešku, ali je rano da pričamo o Ligi nacija. Imamo dobru ekipu i verujem da idemo na Evropsko prvenstvo - rekao je golman reprezentacije Rajković.

Tumbaković je nastavio praksu svojih prethodnika, igra sa jednim napadačem i tri ofanzivna fudbalera iza njega. Mitrovićev status je zacementiran iako igra u engleskom Čempionšipu, ali postiže golove i to je jedina prava preporuka.

Tumbaković još “tumba” igrače iza centarfora Fulama, vidjećemo ko će zadobiti njegovo povjerenje da pored Dušana Tadića kompletira ofanzivnu liniju. Srbija je pobijedila Litvaniju sa 3:0 nakon teškog poraza od Ukrajine. Sada ovu utakmicu dočekuje u drugačijem raspoloženju, bez rezultatskog imperativa.

- Nismo matematički mrtvi u kvalifikacijama, ali razmišljamo o Ligi nacija. Pobede nam pomažu u tome. Potrebno je da utakmicu sa Litvanijom odigramo sa više žara nego ovu u Kruševcu protiv Paragvaja - rekao je kapiten reprezentacije Aleksandar Kolarov.

Fudbaler Rome dodao je da ova selekcija zaslužuje plasman na Evropsko prvenstvo. Prokomentarisao je da je Srbija na papiru kvalitetnija od Norveške koja bi trebalo da bude protivnik “orlovima” u polufinalu baraža.

 

Grupa B

Litvanija - Srbija, Ukrajina - Portugalija (20.45 časova).

1. Ukrajina          6    5    1    0    13:1    16
2. Portugalija    5    3    2    0    13:4    11
3. Srbija              5    2    1    2    10:12    7
4. Luksemburg    6    1    1    4     5:11     4
5. Litvanija       6    0    1    5    4:17    1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana