Trka za milione i “ušati” pehar u novoj sezoni Lige šampiona

Dušan Repija
Trka za milione i “ušati” pehar u novoj sezoni Lige šampiona

Nion - Utakmicama u grupama E, F, G i H večeras počinje novo izdanje Lige šampiona što istinski raduje sve ljubitelje najkvalitetnijeg klupskog fudbala na planeti.

Za poklonike u regionu takođe će biti izuzetno zanimljivo, jer su mjesto među 32 najbolja kluba izborili Crvena zvezda i zagrebački Dinamo.

Iako su bez realnih šansi da urade nešto veliko i sam ulazak u odabrano društvo veliki je uspjeh kada se uporede infrastruktura, budžeti i svi nivoi organizacije sa onim najboljim, te činjenica da praktično morate biti među šest najboljih klubova iz “ostatka” Evrope.

Nije tajna, a ni novost da UEFA teži ka zatvaranju ili bar što gušćem filtriranju učesnika, pa se na svaki plasman ovdašnjih klubova može gledati kao na čudo kakvih je u svijetu modernog fudbala nažalost sve manje.

Krenimo redom. Evropska kuća fudbala iz godine u godinu podiže nagradni fond takmičenja koje se od 1993. zove Liga šampiona, a ove sezone učesnici će podijeliti vrtoglavih 2,04 milijarde evra.

Svaki od 32 kluba već je dobio po 15,25 miliona, a bogato će biti nagrađivana i svaka pobjeda te remi. Tri boda vrijede 2,7 miliona, a remi 900.000 evra. Prolaz u osminu finala donosi dodatnih 9,5, četvrtfinale još 10,5, polufinale 12, finale 15 i naposljetku još četiri miliona za osvajača.

Titulu brani Liverpul koji je 1. juna u Madridu savladao Totenhem sa 2:0 i dokopao se šeste titule prvaka Starog kontinenta, a zanimljivo da će u lov na sedmu krenuti sa potpuno identičnim sastavom. Jirgen Klop se koncentrisao da sačuva sve adute, pa je na “Enfild” stigao samo Sep van den Berg za 1,9 miliona evra i to kao zalog za budućnost. “Redsi” su kao i prošle godine u grupi sa Napolijem, a iz Napulja počinju novu kampanju.

Pretendenata na titulu kao i uvijek je bar šest, sedam. U prvom redu su vječiti favoriti Barselona, Real, Juventus i Bajern, dok se Mančester siti i PSŽ nadaju da će ovaj put biti bolje sreće nego prethodnih godina kada su bezuspješno lovili “ušati” pehar.

Naravno, to nije konačan spisak jer iz sjenke uvijek može neko da iskoči baš kao što je to učinio Totenhem prije nekoliko mjeseci. Zanimljivo će biti vidjeti koliko će pružiti povratnik u društvo najboljih Inter, može li Ajaks da ponovi prošlu sezonu, da li je novi Atletiko spreman da konačno ode do samog kraja...

Osim derbija u Napulju prve večeri na programu je još nekoliko zanimljivih duela, a najveću pažnju privlači utakmica Borusije Dortmund i Barselone.

Obje ekipe igraju vrlo ofanzivno pa ne bi bilo čudno da vidimo dosta golova. Najkvalitetnije klupsko takmičenje inače je vrlo efikasno posljednjih godina, a posebno u prvom krugu gdje je razlika u kvalitetu ekipa ipak prilično velika.

Kako takmičenje bude odmicalo i približavalo se veliko finale koje je zakazano za 30. maj 2020. godine na stadionu “Ataturk” u Istanbulu mogu se očekivati čvršće, ali fudbalski još kvalitetnije predstave.

 

126 golova u ovom takmičenju dao Kristijano Ronaldo

13 titula ima Real Madrid, šest više od prvog pratioca Milana

2,7 miliona evra donosi pobjeda u grupnoj fazi

 

Srbi u eliti

Osim fudbalera Crvene zvezde, koji su drugu godinu u nizu članovi elite, Srbija će imati još 11 predstavnika. U glavnoj roli treba očekivati kapitena Ajaksa Dušana Tadića, kao i predvodnika Zenita Branislava Ivanovića.

Dobroj minutaži mogu da se nadaju Luka Jović (Real), Nikola Maksimović (Napoli), Ljubomir Fejsa (Benfika) i Lazar Ranđelović (Olimpijakos), dok će prilike iz prikrajka vrebati Ivan Šaponjić (Atletiko Madrid), Andrija Živković i Mile Svilar (Benfika), te napadač zagrebačkog Dinama Komnen Andrić.

I sin Dejana Stankovića Filip registrovan je za Ligu šampiona, ali će 17-godišnji golman Intera čuvati gol mladog tima “neroazura” u istom takmičenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana