Šumaher na liječenju matičnim ćelijama u Parizu

Agencije
Šumaher na liječenju matičnim ćelijama u Parizu

Pariz - Bivši višestruki šampion “formule 1” Mihael Šumaher primljen je u bolnicu u Parizu na tajno liječenje.

Šumaher je stigao na odjeljenje za kardiologiju u bolnicu “Žorž Pompidu” u pratnji desetak ljudi, a razlog je transfuzija matičnih ćelija. Liječenje bi trebalo da protekne u strogoj tajnosti, kao što je i sve u vezi sa Šumaherom otkako je doživio nesreću u francuskim Alpima krajem decembra 2013. godine, kada je pao u komu poslije teških povreda glave i mozga, nakon što je udario u kamen.

Šumaher je u bolnicu stigao u vozilu hitne pomoći žuto-plave boje, ženevskih registarskih oznaka, uz pratnju ljekara i njihovih asistenata. Prisutan je bio i profesor Žerard Sailan, vrhunski stručnjak u ortopedskoj i traumatološkoj hirurgiji, koji je inače Šumaherov lični prijatelj.

Dok su dovozili Šumahera, tijelo mu je bilo potpuno pokriveno plavim platnom, uključujući i lice, radi zaštite privatnosti.

Zahvat bi trebalo da uradi poznati kardiolog Filip Menaš, koji je član odbora Instituta za mozak i kičmenu moždinu i jedan od pionira u liječenju terapijama matičnih ćelija.

Liječenje je trebalo da počne juče i već danas bi Šumaher trebalo da napusti bolnicu. Šumaher je najmanje dva puta bio u Parizu tokom proljeća. Ovaj zahvat trebalo je da bude obavljen još u julu, ali je odgođen zbog neočekivanog zdravstvenog problema.

Misterija u vezi sa Šumaherovim zdravljem i dalje je prisutna otkako je doživio nesreću 29. decembra 2013. godine. Svaki njegov dolazak čuva se, kao da je šef države, u tajnosti. Nekada bude dovezen helikopterom, pod lažnim imenom i uz pouzdan medicinski tim, koji nikada ništa ne otkriva javnosti.

Šumaher je nesreću doživio nakon što je udario glavom o stijenu. Dovezen je u bolnicu u Grenoblu sa teškim povredama glave.

Odmah je operisan, ali je njegovo stanje ostalo kritično. Nakon dvije operacije i četiri sedmice vještačke kome i nekoliko mjeseci na intenzivnoj njezi, bolnicu u Grenoblu napustio je juna 2014. godine, a zatim je prebačen u bolnicu u Lozani, poslije čega je prebačen na kućno liječenje u mjestu Gland na obali Ženevskog jezera.

Njegova raskošna vila pretvorena je u visokotehnološki centar za liječenje najsavremenijim tretmanima.Šumaher je najuspješniji šampion “formule 1” i rekorder sa sedam titula. Iza njega su Huan Manuel Fanđo sa pet i aktuelni šampion Luis Hamilton.

 

Bez informacija

Skoro šest godina od njegove nesreće gotovo ništa se ne zna o njegovom stvarnom zdravstvenom stanju, osim povremenih izjava njegovih bliskih prijatelja koji ga posjećuju, poput nekadašnjeg direktora Ferarija Žana Toda.

Za to je najzaslužnija njegova supruga Korina, koja sve informacije drži daleko od očiju javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana