Siloviti Đoković do trostrukog slavlja – 10. Australija, 22. Gren slem i povratak na vrh ATP liste

G.S.
Foto: Tanjug

Novak Đoković je pobjedio Stefanosa Cicipasa u finalu Australijan opena (6:3, 7:6, 7:6) čime je stigao trostrukog slavlja – od ponedjeljka će ponovo biti najbolji teniser na ATP listi, jubilarni deseti put je trijumfovao u Australiji za ukupno 22. Gren slem trofej čime je izjednačio rekord Rafaela Nadala.

Meč je trajao dva sata i 56 minuta, a ovo je bio 13. međusobni duel u karijeri srpskog i grčkog tenisera, a 11. trijumf Đokovića, koji će od sutra zvanično preuzeti prvo mjesto na ATP listi od Španca Karlosa Alkazara.

Đoković nikada u karijeri nije poražen u finalu Australijan opena, a trijumfom u Melburnu izjednačio se sa Rafaelom Nadalom po broju osvojenih grend slem trofeja.

Đoković i Nadal su osvojili po 22. grend slem trofeja.

Ovo je bilo 33. grend slem finale za srpskog tenisera, a 22. trijumf najboljeg srpskog tenisera.

Đoković je pobjedom u Australiji stigao do 93. titule u karijeri, a druge u ovoj sezoni. Australijan open igrao je za nagradni fond od 76,5 miliona australijskih dolara (48,5 miliona evra).

Đoković je sigurno ušao u meč, a u drugom gemu propustio je dvije prilike da napravi brejk.

Srpski teniser je na svoj servis stigao do 2:1, a onda je stigao do brejka. Đoković je potom na svoj servis potvrdio brejk i poveo 4:1. Srpskim teniser je održavao prednost od tri gema i prvi set je dobio rezultatom 6:3.

Oba tenisera su sigurno osvojila prve gemove na svoje servise na startu drugog seta. Grk je potom prvi put na meču osvojio gem sa nulom i poveo 2:1. Đoković je dobrim prvim servisima i sigurnim forhendima stigao do 2:2. Igralo se potom gem za gem, a Cicipas u desetom gemu nije iskoristio set loptu. Grčki teniser je zatim na svoj servis poveo 6:5, a onda je Đoković izjednačio na 6:6. Đoković je u taj-brejku poveo 4:1, ali je Grk izjednačio na 4:4. Srpski teniser je potom osvojio tri poena i zasluženo je stigao do 2:0 u setovima.

Cicipas je napravio brejk na startu trećeg seta, ali je Đoković odmah uzvratio ribrejkom. Srpski teniser je poveo 2:1, a potom se igralo gem za gem. Đoković je poveo 5:4, a u u desetom gemu bilo je 30:30. Cicipas je sigurnim servisom uspio da osvoji naredna dva poena i da stigne do 5:5. Srpski teniser je poveo 6:5, ali je Cicipas izjednačio na 6:6.

Đoković je u taj-brejku slavio sa 7:5 i zasluženo je stigao do novog trofeja u Melburnu.

Najbolji srpski teniser Novak Đoković zaplakao je od sreće posle trijumfa u današnjem finalu Australijan opena nad Grkom Stefanosom Cicipasem.

Đoković je po završetku meča stigao do svoje lože gdje je smješten njegov stručni štab, kao i majka Dijana i brat Marko, dok njegov otac Srđan nije bio na tribinama "Rod Lejver arene".

Najbolji srpski teniser je zaplakao od sreće, a potom se vratio na teren gdje je doživio ovacije sa tribina.

Brojni srpski navijači, koji su bodrili Đokovića na tribinama, ali i van "Rod Lejver arene" takođe su plakali od sreće.

Đoković će se sutra zvanično vratiti na prvo mjesto ATP liste.

Vučić: Najveći svih vremena! Beskrajno hvala za sve pobede

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je danas Novaku Đokoviću pobjedu na Australijan openu.

"Najveći svih vremena! Hvala Novače za sve radosti u ime građana Srbije. Znam da su danas sa tobom i Srbi iz regiona i rasejanja, ponosni na tebe i svoju srpsku otadžbinu. Beskrajno hvala za sve pobede", napisao je Vučić na Instagramu buducnostsrbijeav.

Dodik: Đoković još jednom pokazao raskošno majstorstvo i superiornost

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je srpskom teniseru Novaku Đokoviću osvajanje 10. titule na Australijan openu i 22. grend slema, ističući da je Đoković još jednom pokazao svoje raskošno majstorstvo i superiornost u svjetskom tenisu.
"Izuzetno mi je zadovoljstvo da Vam u ime građana Republike Srpske i u svoje ime čestitam osvajanje 10. titule na Australijan openu i 22. grend slema. Briljantnom igrom, kako u finalu, tako i tokom cijelog turnira još jednom ste pokazali svoje raskošno majstorstvo i superiornost u svjetskom tenisu, čiju istoriju već godinama ispisujete", naveo je Dodik u čestitki.

On je naglasio da su svi u Republici Srpskoj neizmjerno zahvalni Đokoviću za sve trenutke radosti i sreće koje im svojim sportskim uspjesima priređuje.

"Želim Vam još mnogo pobjeda na svjetskim takmičenjima, dobro zdravlje, te profesionalni i lični uspjeh", navodi se u Dodikovoj čestitki, saopšteno je iz biroa predsjednika Republike Srpske za odnose s javnošću.

Cvijanović: Đoković potvrdio svoj status svjetskog asa

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović uputila je čestitku Novaku Đokoviću povodom osvajanja Australijan opena.
Cvijanovićeva je istakla da joj je izuzetno zadovoljstvo da čestita Đokoviću osvajanje desete titule na Australijan openu i 22. Gren slem trofeja.

"Maestralnom pobjedom u finalnom meču, vratili ste se na teniski tron i potvrdili svoj status svjetskog asa koji pomjera granice sporta. Još jednom ste nas učinili izuzetno srećnim i ponosnim", poručila je Cvijanovićeva.

Ona je Đokoviću poželjela dobro zdravlje i još mnogo pobjeda.  

Stevandić: Đoković pokazao da je najbolji svih vremena

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić čestitao je Novaku Đokoviću osvajanje 10. titule u Melburnu, ističući da je sjajnom igrom pokazao da je najbolji svih vremena.
"Dragi Nole, iskreno vam čestitam još jedan veliki uspjeh! Deseta titula u Melburnu za još jedan istorijski rezultat i korak bliže najvećem broju titula u četiri najveća turnira", naveo je Stevandić.

Stevandić je dodao da je Đoković sjajnom igrom "učinio ovaj turnir pomalo dosadnim, jer ni u jednom trenutku nije bilo upitno ko će biti šampion".

"Pokazali ste da ste ne samo trenutni broj jedan, već i najbolji svih vremena. Šaljem vam i zahvalnost svih navijača iz Republike Srpske koji su i ovog puta bili sa Vama svim srcem. Hvala Vam što nas činite radosnim i ponosnim i što ste najbolji ambasador svoje zemlje i svog naroda", napisao je Stevandić na "Fejsbuku".  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana