Senjanin Maglajlija za “Glas Srpske” analizira završnicu Evropskog prvenstva u rukometu: Potajno se nadam eks-ju finalu

Siniša Kotaraš
Senjanin Maglajlija za “Glas Srpske” analizira završnicu Evropskog prvenstva u rukometu: Potajno se nadam eks-ju finalu

ZAGREB - Iako su reprezentacije Norveške i Španije favoriti za ulazak u finale Evropskog prvenstva u rukometu, nekadašnji pivot Borca, Partizana i Zagreba Senjanin Maglajlija potajno se nada da će o novom šampionu Starog kontinenta odlučivati njihovi rivali, Hrvatska i Slovenija.

Korpulentni kružni napadač igrao je u dresu dvije reprezentacije, Jugoslavije i Hrvatske, nakon završetka igračke karijere ostao je u rukometu, a posljednjih desetak godina radi sa Andrejem Golićem u njegovoj menadžerskoj agenciji.

- Norvežani i Španci su, po mom mišljenju, najbolji na ovom prvenstvu i realno morali bi se naći u finalu. Hrvati i Slovenci imaju prilično male šanse. Norvežani imaju dužu klupu, u euforiji su i opravdano važe za favorite, ali i Hrvatska ima pravo da se nada, jer nisu jednom pokazali da su najbolji kada je to i najpotrebnije. Igrali su međusobno dosta utakmica, znaju kako da igraju jedni protiv drugih... Odlučujući će biti pristup utakmici. Slično je i u drugom polufinalu, gdje su Španci favoriti protiv Slovenije - rekao je Maglajlija.

Među četiri najbolje evropske reprezentacije plasirale su se dvije zemlje nekadašnje Jugoslavije.

- Svakako da me to raduje, i privatno i poslovno, jer smo, generalno, nastavili da igramo rukomet koji je prepoznatljiv. Hrvati su već dugo u vrhu i za sve ostale su, bez pretjerivanja svemirski brod. Tačno znaju šta treba da rade, a sada su im se, nakon manje pauze, ponovo pridružili i Slovenci. Imaju odličnu generaciju koja igra u najjačim evropskim klubovima, a dolazak Ljube Vranješa na klupu je sve to podigao na jedan viši nivo. Tu su i Makedonci koji posljednjih petnaestak godina igraju na svim velikim takmičenjima, a i BiH je, generalno, ostavila dobar utisak i nije se obrukala na svom debiju. Razočarala je Srbija od koje se ipak očekivalo više, dok su Crnogorci očekivano stali već u prvoj fazi. Ali, za njih je uspjeh već i to što su uspjeli da slave jedan trijumf - prokomentarisao je Maglajlija.

Govoreći o najvećim razočarenjima ni Maglajlija nije mogao a da ne spomene ranu eliminaciju aktuelnih olimpijskih i svjetskih šampiona, Danaca te rukometne velesile, Francuske.

- To je samo još jedan dokaz koliko je rukomet nepredvidiv i zbog toga privlačan. Porastao je kvalitet “malih” reprezentacija, ekipa koje vrebaju iz drugog plana i da bi se takve selekcije savladale, morate u utakmicu ući sa 100 odsto snage i koncentracije, bez kalkulacija. Očigledno je da Francuzi nisu potpuno spremni došli na prvenstvo i da im je računica da će formu dizati iz meča u meč bila pogrešna. Priprema za utakmice bila im je nikakva i onda se desilo to što se desilo. Slično Francuzima su na Evro došli i Danci, imali su jednu jaku grupu, okliznuli su se i preostalo im je samo da drugi dio i završnicu Evropskog prvenstva posmatraju na TV - pojasnio je Maglajlija.

Spajajući ugodno sa korisnim, iskoristio je priliku da uživo odgleda nekoliko utakmica koje su odigrane u Gracu i Beču.

- Bio sam na utakmici Srbija - Hrvatska u Gracu, a u Beču sam, za šest dana odgledao mečeve druge faze Hrvatske sa Austrijom, Češkom i Njemačkom. Šta da vam kažem, utisci su zaista fenomenalni, jer su se Austrijanci žestoko potrudili da sve organizuju na visokom nivou. Da se razumijemo, rukomet nije sport broj jedan u Austriji, ali se polako diže i zauzima sve bolju poziciju. Liga im je iz godine u godinu kvalitetnija, mnogo jača nego u BiH i Srbiji, dvorane su vrhunske i vidi se da dosta ulažu u infrastrukturu - prenio je Maglajlija svoje utiske.

Parovi polufinala

Norveška  Hrvatska

Slika: norveska  Slika: hrvatska

18 časova

 

Španija     Slovenija

Slika: spanija    Slika: slovenija

20 časova

 

Portugalci oduševili

Prema Maglajlijinom mišljenju najprijatnije iznenađenje Evra je selekcija Portugalije.

- Kada se sve sabere oni su me najprijatnije iznenadili. Bukvalno iz ničega su došli do odličnog rezultata. Sa druge strane, na mene su i Slovenci ostavili izuzetan utisak. Oni odavno imaju dobar rejting, a sada su ga i definitivno potvrdili. Na kraju, tu su i Mađari, ali su oni igrali i bukvalno od sjaja do očaja pokazali su dva lica i prikazali igru sa mnogo oscilacija - pojasnio je Maglajlija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana