Ronaldo se priključio humanoj akciji za pomoć maloj Sofiji

GS
Ronaldo se priključio humanoj akciji za pomoć maloj Sofiji

Petostruki najbolji fudbaler svijeta Kristijano Ronaldo uključio se u humanu akciju za liječenje jednogodišnje Sofije Markuljević iz Beograda, koja boluje od retke bolesti spinalne mišićne atrofije.

Sofiji je za liječenje u SAD potrebno 2,1 milion dolara i porodica ima rok od 10 mjeseci da skupi novac, a portugalski fudbaler iz Juventusa donirao je dres sa utakmice protiv Milana, koji je stavljen na aukciju i sav prihod ići će u fond za pomoć, prenio je Tanjug.

Juventus je 11. novembra 2018. godine slavio na San Siru 2:0, Ronaldo je postigao drugi gol i dres sa te utakmice biće naredna 24 dana na aukciji.

Trenutno je dres dostigao cijenu od 4.590 evra.

Djevojčica Sofija Markuljević je rođena 25.05.2019. godine, u Beogradu.

Sofija je rođena kao zdrava beba. Tokom drugog mjeseca života, nastaju komplikacije. Sofija potpuno prestaje da pomjera ruke!

Zahvaljujući izuzetnoj stručnosti ljekara, već sa dva i po mjeseca, utvrđeno je da Sofija boluje od izuzetno progresivne i smrtonosne neuromišićne bolesti – Spinalna mišićna atrofija, tip 1.

Djeca sa ovom dijagnozom žive najduže do dvije godine starosti, a bolest se manifestuje progresivnom atrofijom mišića i gubitkom osnovnih životnih funkcija, kao što su: hodanje, gutanje, disanje…

Sofija prima terapiju koja je dostupna u Republici Srbiji. Zahvaljujući toj terapiji, Sofija je danas živa, ali sa svojih 11 mjeseci ne može da sjedi, puza, drži glavicu, pomjera noge, te ono što je najgore, dok leži na stomaku, ne može da se pomjera i oslobađa disajne puteve.

Jedina šansa za malu Sofiju je hitno liječenje u inostranstvu. Radi se o trenutno najskupljem lijeku na svijetu, odnosno genetskoj terapiji koja se primjenjuje jednokratno i košta 2 miliona i 100 hiljada dolara.

Roditelji se nadaju da će uz pomoć svih ljudi dobre volje i velikog srca, uspjeti da prikupe novčana sredstva za liječenje.

Stefan Markuljević, otac djevojčice je rođen u Banjaluci. Kondicioni je trener odbojkaške reprezentacije Srbije, te su se njegove koleginice i kolege, poznati sportisti, masovno uključili u akciju „Za Sofijin prvi korak”.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana