Ronaldo, Mesi i Gvardiola donirali po milion evra

Agencije
Ronaldo, Mesi i Gvardiola donirali po milion evra

LISABON - Kristijano Ronaldo i njegov menadžer Žorž Mendeš donirali su milion evra za borbu protiv virusa korona, a na isti korak su se odlučili i Lionel Mesi te Pep Gvardiola.

Ronaldo i Mendeš su novac poklonili bolnicama za nabavku tri jedinice intenzivne njege. Donacija će omogućiti 15 novih kreveta za intenzivnu njegu u bolnici Sveti Antonio u Portu, a omogućili su i neophodnu opremu za liječenje pacijenata u teškom stanju u bolnici Sveta Marija u Lisabonu.

Osim toga, Mendeš je već obezbijedio 1.000 maski i 200.000 zaštitnih rukavica za bolnicu Sao Žoao u Portu prošle sedmice te naručio osam ventilatora za bolnice širom Portugalije.

Mesi je, s druge strane, odlučio novac da podijeli bolnicama u Barseloni i Rosariju. Polovina para ide glavnoj bolnici u Barseloni, dok će druga polovina ići medicinskom centru u njegovom rodnom gradu.

- Lionel Mesi donirao je novac klinici za borbu protiv virusa korona. Hvala Leo na podršci i pomoći - navodi se u poruci španske ustanove.

I Gvardiola je trenutno u Barseloni i već nekoliko dana sa svojim advokatima radi na realizaciji donacije i na tome da se nađe najbolja namjena novcu koji želi da pokloni. Donacija je namijenjena Medicinskom fakultetu u Barseloni i “Anhel Soler Danijel” fondaciji.

Kako je pojašnjeno, novac je namijenjen kupovini medicinske opreme, ali i proizvodnji dezinfekcionih sredstava potrebnih ljekarima, medicinskim sestrama i ostalom osoblju bolnica. Dio donacije namijenjen je i proizvodnji potrebne opreme, uključujući tu i 3-D proizvodnju ventilatora i ostale bolničke opreme.

Kako su prenijeli pojedini mediji u Španiji, Gvardiola sarađuje sa doktorom Bonaventura Kotet i istraživačem Orijolom Mitjom kako bi bila pronađena vakcina za virus.

Španija je jedna od najugroženijih zemalja virusom korona, po broju zaraženih je četvrta u svijetu, a po broju umrlih druga.

Donirao i Federer

U jako teškim trenucima za cijeli svijet, švajcarski teniser Rodžer Federer pokazao je svoju humanitarnu stranu. Zajedno sa suprugom donirao je milion švajcarskih franaka onima kojima je ta pomoć najpotrebnija u njegovoj zemlji.

- Ovo su izazovna vremena za sve i niko ne bi trebalo da bude zaboravljen. Mirka i ja smo lično odlučili da doniramo milion švajcarskih franaka najranjivijim porodicama u Švajcarskoj. Naš doprinos je samo početak. Nadam se da će drugi moći da se pridruže i da podrže još porodica kojima je to potrebno. Zajedno možemo da prebrodimo ovu krizu. Ostanite zdravi - poručio je Rodžer.

+++++++++++++++++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana