Ronaldo mašina za pravljenje novca

Agencije
Ronaldo mašina za pravljenje novca

TORINO - Napadač Juventusa Kristijano Ronaldo postaće tek treći sportista u istoriji koji će tokom aktivne karijere zaraditi milijardu dolara.

Tridesetpetogodišnji portugalski reprezentativac treći je na spisku milijardera po tom osnovu poslije Amerikanaca, golfera Tajgera Vudsa i boksera Flojda Mejvedera. Ronaldo će magičnu granicu preći tokom 2020. godine uprkos smanjenju plate u Juventusu zbog prekida sezone i pandemije virusa korona. Portugalac, koji je rođen u Madeiri, magnet je za novac, a ranije je nastupao za lisabonski Sporting, Mančester junajted i Real Madrid. Početkom sezone 2013-14, kada je nosio dres “kraljevskog kluba”, sa godišnjom platom od 17 miliona evra bio je najplaćeniji fudbaler svijeta. Prema procjeni magazina “Forbs”, u periodu od 2010. do 2019. zaradio je 766 miliona dolara i na toj listi ispred njega bio je samo Mejveder. Ipak, najveći dio novca zarađuje od sponzorskih ugovora baš kao i Brazilac Nejmar te za njih dvojicu važi činjenica da su marketinški najisplativiji igrači.

Prvi sportista koji je dostigao magični broj od milijardu dolara bio je Tajger Vuds (44). Prema pisanju “Golf Dajdžesta”, od 1996. do 2007. zaradio je 770 miliona dolara i procjenjuje se da je milijardu dostigao već 2010. godine. Od igranja golfa zaradio je 120 miliona dolara, dok je ostatak stigao kroz marketinške ugovore. Ipak, skandal nakon razvoda kao i afere sa ljubavnicama koštali su ga brojnih ugovora, tako da su prihodi bili nešto slabiji u jednom periodu.

Mejveder je izboksovao svoju milijardu. Slavio je na svih 50 mečeva u karijeri, od kojih je 27 riješio nokautom, a zarada mu potiče od prava na gledanje prenosa putem interneta (pedž per vienj). Najgledaniji njegov meč bio je protiv Konora Mekgregora, od kojeg mu je pripalo nevjerovatnih 370 miliona dolara pošto je pravo gledanja platilo 4.300.000 gledalaca. Time je prebacio milijardu i zarada mu iznosi 1.667.940.000 dolara od mečeva, dok još treba da dodamo i sponzorske ugovore.

“Biznis insajder” navodi da će Rodžer Federer biti prvi milijarder među teniserima ove godine. Potrebno je imati u vidu da su mnogi bivši sportisti postali milijarderi, među njima i Majkl Džordan, ali su to ostvarili po završetku aktivne karijere.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana