Preminuo legendarni boks sudija Mils Lejn

G.S.
Preminuo legendarni boks sudija Mils Lejn

Poznati boks sudija i član Kuće slavnih, Mils Lejn preminuo je u 85. godini prenose američki mediji.

Jedan od najboljih sudija u istoriji ovog sporta prethodno se bavio boksom i malo je nedostajalo da bude član olimpijskog tima Sjedinjenih Američkih Država na Igrama 1960. godine. Nakon toga radio je kao tužilac, advokat i radio je u sudu pravde.

Njegov sin Tomi već je nedavno pisao da je zdravlje čuvenog Milsa bilo ugroženo, pogotovo nakon što je prije tačno 20 godina doživio moždani udar zbog kojeg je morao da završi sudijsku karijeru, jer je bio onemogućen da govori.

"Njegovo zdravlje se drastično pogoršalo. Brzo nas je napustio. Poslednje trenutke proveo je među svojom porodicom", rekao je njegov sin.

On je osvojio titulu u velter kategoriji 1960. godine u NCAA šampionatu, što mu je omogućilo da ode na pomenuti "trajals" za odlazak na Olimpijske igre, gdje je ipak bio poražen u polufinalu. Sudio je legendama kakve su bile Muhamed Ali, Majk Tajson, Evander Holifild, Lenoks Luis...

Njegova rečenica "Let's get it on " ("Hajde da krenemo") postala je izuzetno popularna i bila je njegov zaštitni znak. Jedna od najvećih borbi koju je sudio bila je ona 1987. godine između Tajsona i Holifilda.

Isto tako, dijelio je pravdu na nekim prilično neuobičajenim borbama poput one između Bouva i Holifilda za titulu u teškoj kategoriji 1993. godine, koja je prekinuta kada je jedan paraglajder, Džejms Miler uspio da se upetlja u kanape oko ringa. Bio je u ringu i kada je Mekol počeo da plače nasred dvoboja protiv Luisa, zbog čega je prekinuo borbu i dodjelio trijumf ovom drugom, prenosi Telegraf.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana