Preminuo “Asteriks”

GS
Preminuo “Asteriks”

Bivši fudbaler Benfike Fernando Šalana preminuo je u 63. godini, saopštio je njegov bivši klub, “Fernando Šalana, naš 'mali genije', umro je u srijedu 10. avgusta, ovo je veoma tužan dan za sve navijače i sve ljubitelje fudbala.

Naš genije je otišao, jedan od najvećih i večni simbol kluba. Potrudiću se da sjećanje na Šalanu uvijek bude prisutno”, rekao je za klupsku televiziju predsjednik Benfike Rui Košta.

Šalana je za Benfiku igrao od svoje 15 godine, a 7. marta 1976. sa 17 godina i 25 dana postao je najmlađi igrač u istoriji portugalskog prvenstva.

Tokom karijere portugalski fudbaler igrao je i za francuski Bordo, da bi se u Benfiku vratio 1987. godine. Potom je nastupao za Belenenseš i Amadoru.

Njegov talenat došao je do izražaja tokom Evropskog prvenstva 1984. godine, kada je sa reprezentacijom Portugala došao do polufinala, u kojem je selekcija poslije produžetka poražena od domaćina Francuske.

Nakon završetka karijere radio je kao pomoćnik i trener u mlađim kategorijama lisabonskog kluba. Bio je poznat i pod nadimkom “Asteriks” zbog karakterističnih brkova, prenosi b92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana