Predsjednik UEFA “opleo” po Sloveniji: Primitivci traže neprijatelje od prije 70 godina

GS
Predsjednik UEFA “opleo” po Sloveniji: Primitivci traže neprijatelje od prije 70 godina

Predsjednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Aleksander Čeferin rekao je da će taj sport prevladati teškoće nastale pandemijom virusa korona.

On je dodao da se nada povratku publike na stadione već na jesen.

“Čovječanstvo je preživelo mnoge ratove i epidemije, pa će sasvim sigurno i novi virus korona, a nadam se da će se na stadione već na jesen vratiti i navijači”, kazao je Čeferin u razgovoru za ljubljanski list Dnevnik, prenela je Hina.

Po njegovim rečima, UEFA će iz krize izaći kao pobjednik i finansijski će preživjeti, kao i nacionalni fudbalski savez.

Čeferin je početkom aprila u Sloveniji izazvao političku buru, kritikujući tonove koje je u svojim javnim nastupima o posljedicama epidemije najavljivala tada nova vlada premijera Janeza Janše koju je okrivio za stvaranje lošeg raspoloženja u društvu, pesimizam i lošu javnu komunikaciju, pa su se pojavila nagađanja da namjerava ući u slovenačku politiku nakon završetka sadašnje dužnosti, što nije sasvim porekao.

U intervjuu za Dnevnik, Čeferin je kazao da sada nema “skoro nikakav kontakt” sa vladom kojoj je na početku epidemije pomogao omogućivši donaciju potrebnog medicinskog materijala iz Kine putem ličnih veza s Džekom Maom, osnivačem kompanije Alibaba.

“Nemam s njima nikakav kontakt i drago mi je da s tim ljudima imam što manje posla, a moj stav da bih im mogao pomoći pokazao se naivnim”, kazao je Čeferin, ali je kritikovao vladu Janeza Janše rekavši kako u Sloveniji primećuje sve nižu kulturu dijaloga, napade na novinare i pravosudni sistem, kao i druge društvene sisteme.

“Treba prestati sa sramotnom retorikom, optuživanjem i traženjem prividnih neprijatelja od prije 70 godina i poglede usmjeriti u budućnost”, dodao je Čeferin aludirajući na konflikte između sadašnje vlade i novinara, te optužbe da su neke današnje društvene strukture u Sloveniji povezane s razdobljem komunističkog režima.

“Većina Slovenaca je pozitivna, ali ih znaju nadglasati negativci jer su agresivni i primitivni”, naveo je Čeferin.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana