Policajci i carinik srušili Seltik

Agencije
Policajci i carinik srušili Seltik

Gibraltar - Možda ona izlizana trenerska izjava da "danas svi igraju fudbal" na kraju ima smisla, a to male ekipe svakodnevno dokazuju.

Najnoviji primjer toga je Linkoln sa Gibraltara koji je u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona sa 1:0 savladao škotskog velikana Seltik.

Li Kašaro (35), lokalni policajac koji u slobodno vrijeme igra fudbal, sada je srušio nekadašnjeg šampiona Evrope i donio veliku prednost svojoj ekipi pred revanš u Glazgovu narednog utorka. Ovo je veliki uspjeh za tim koji dolazi iz države koju kao nezavisnu zemlju mnogi nisu ni priznali. Gibraltar ima 30.000 stanovnika, a njihov šampion Linkoln je poluamaterski tim. Meč sa Seltikom u startnoj postavi započelo je pet profesionalnih fudbalera i čak šest amatera. Kada ne igraju najvažniju sporednu stvar na svijetu, dvojica rade u policiji, jedan je carinik, drugi fizički radnik, u timu je i radnik iz civilnog sektora, dok je jedan prvotimac zaposlen kao lučki radnik. Veliko iznenađenje je bilo kada su oni u prvoj rundi kvalifikacija izbacili Floru iz Finske, a pobjeda nad Seltikom je jako odjeknula u čitavoj Evropi. Šampion Škotske je postao predmet sprdnje po čitavom kontinentu, a novi trener ekipe Brendan Rodžers je pod velikim kritikama. Ipak, njega poraz koji im je donio policajac koji nije bio na dužnosti ne brine previše.

- Nemamo mi čega da se stidimo. Znamo šta treba da uradimo da bismo ostvarili svoj cilj. Igrali smo tešku utakmicu u teškim okolnostima, nismo iskoristili naše šanse, a oni svoju jesu. Dominirali smo, imali prilike za postizanje gola, ali se nekada i to desi, da ne zatresete mrežu. A onda vam se desi da lopta nezgodno odskoči i, odjednom, eto njihovog igrača u šansi. Imaćemo malo više posla u revanšu, ali smo već sada pokazali da možemo da prođemo dalje - i dalje je uvjeren Rodžers.

On je pokušao da smiri navijače Seltika.

- Treba da ostanu smireni. Još od žrijeba sam znao da će se o svemu odlučivati u revanšu, a mi ga igramo na našem "Seltik parku". Nisam šokiran ovim što se desilo, dugo sam u ovom sportu i znam da se ovakvi rezultati dešavaju. Treba svi da ostanemo mirni. Ostvareni rezultat nam malo komplikuje stvari, on može da razočara neke, ali ga prihvatamo na pravi način, sa željom da postavimo sve na svoje mjesto u drugoj utakmici. Nije važno kog nivoa je vaš rival kada se dobro organizuje i sve pošalje u odbranu. Dodate tome i teren u onakvom stanju i to vam onda oteža posao. Ipak, ne paničimo. Znamo da imamo kvalitet da prođemo dalje. Držaćemo se zajedno - dodao je Rodžers.

Linkoln Red Imps, kako je puni naziv kluba, osnovan je 1976. godine i titulu šampiona osvojio je 22 puta, od čega posljednjih 14 u nizu. U evropskim takmičenjima debitovali su u sezoni 2014/2015. protiv Toršavna gdje su ispali ukupnim rezultatom 3:6. Ipak, u posljednje dvije sezone uspjeli su da prođu prvu rundu. Prošle godine bili su bolji od Santa Kolome iz Andore, ali su onda ispali od danskog Mitjilanda. Ove sezone očigledno žele još bolje rezultate, a poslije najveće pobjede u istoriji kluba ni to nije nemoguće.

Koledž Evropa

Ekipe sa Gibraltara ove sezone bilježe dobre rezultate u evropskim takmičenjima. Pored Linkolna koji se bori za plasman u Ligu šampiona, u kvalifikacijama za Ligu Evrope igra Koledž Evropa. Ovaj tim je u prvom kolu izbacio jermenski Pjunik, a u drugoj rundi danas od 19 časova igra protiv AIK Stokholma iz Švedske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana