Počinje Vimbldon, najprestižniji teniski turnir na svijetu: Mjesto gdje tradicija ima svoje značenje

Dušan Repija
Počinje Vimbldon, najprestižniji teniski turnir na svijetu: Mjesto gdje tradicija ima svoje značenje

London - Nijedan sportski događaj, a posebno teniski nije toliko vezan za tradiciju i poštovanje vrijednosti nastalih kroz istoriju koja se počela pisati davne 1884. godine, kao treći grend slem sezone Vimbldon.

Tereni “Ol ingland klaba” u iduće dvije sedmice biće poprište borbe najboljih svjetskih tenisera i teniserki, čast da odigra prvi meč imaće srpski teniser Dušan Lajović, koji će pokušati da iznenadi vladajućeg šampiona i čovjeka čije ime je dugo godina jedan od sinonima turnira - osmostrukog šampiona Rodžera Federera. Međutim, o mečevima će više toga biti pričano i pisano u narednim danima, a uvijek je lijepo upoznati se sa dijelom koji prati impresivni vimbldonski kompleks, sačinjen od 19 travnatih terena na kojima se igraju mečevi, te još 22 igrališta za trening.

Poštovati tradiciju znači poštovati trud i rad predaka koji su sve napravili. Ono što je na vrhu liste svakako su jagode sa šlagom u kombinaciji sa šampanjcem. Dvije sedmice vrhunskog tenisa biće začinjene sa pojedenih skoro 30.000 kilograma jagoda, i više od 7.000 litara šlaga. Nepca engleske gospode i imućnih gostiju često konzumiraju losos, kao i ostalu ribu sa krompirom, a sve biva zaliveno sa oko 17.000 flaša šampanjca. 

Dio tradicije svakako je i odjeća. Od samih početaka Vimbldon je bio turnir na kom se forsirala bijela boja, koja je od 1963. i zvanično postala obaveza. S toga igračima nije dozvoljeno eksperimentisanje sa odjevnim kombinacijama i bojama koje ih sve češće progutaju tako da i ne liče na sportistu. Federer je prije nekoliko godina uveo novu dozu elegancije, jer pred svaki meč na teren izlazi u bijelom sakou.

Dio u kojem su organizatori malo poklekli odnosi se na kišu. Do 2009. godine ona je često pravila probleme, pomjerala čak i finalne mečeve, pa su ljudi koji vode najprestižniji turnir odlučili da instaliraju krov na centralni teren. Bez obzira na ovu novost, kiša je često remetilački faktor na ostalim terenima, pa se ponekad desi da se jedan meč razvuče na tri dana. Naravno i to je tradicija bez koje Vimbldon ne bi bio ono što jeste.

Đoković sutra na terenu

Najbolji srpski teniser Novak Đoković sutra će odigrati svoj prvi meč u pohodu na četvrti trofej u Londonu, a prvi rival mu je Amerikanac Tenis Sandgren. Đoković je prije osam dana igrao finale Kvinsa što ukazuje na to da mu je forma u usponu, baš kako tvrdi i njegov trener Marijan Vajda.

- Bio sam iznenađen što je došao do finala, mislio sam da će igrati dobro, ali nisam očekivao da će se naći u finalu - rekao je Vajda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana