Pjerluiđi Kolina na svoj 60. rođendan dao nekoliko savjeta današnjim sudijama

Agencije
Pjerluiđi Kolina na svoj 60. rođendan dao nekoliko savjeta današnjim sudijama

I dok ćete sigurno čuti mnogo različitih odgovora na pitanje ko je najbolji fudbaler u istoriji, samo jedan ćete čuti kada pitate za najboljeg arbitra. Sasvim sigurno odgovor će biti Pjerluiđi Kolina.

Legendarni italijanski arbitar danas slavi 60. rođendan, te je tim povodom dao veliki intervju.

Kolina je danas alfa i omega u FIFA-i kada je nadziranje rada arbitara u pitanju, a sudija pred kojim su i oni najproblematičniji igrači "bili mirni kao bubice" dao je nekoliko savjeta današnjim arbitrima.

- Današnje sudije se moraju ponašati kao da VAR ne postoji. Krajnji cilj je da se VAR uopšte ne koristi, a to bi značilo da sudije donose ispravne odluke na terenu - rekao je Kolina koji je potom dao svoje viđenje o tome zašto arbitri previše griješe.

- Svaki arbitar sada podsvjesno zna da ga VAR može spasiti ako pogriješi. No, oni ne razmišljaju o tome da će im kontroler suđenja i dalje smanjiti ocjenu i pored intervencije VAR-a. Na to su u potpunosti zaboravili - rekao je popularni sudija.

Kolina je istakao da je on bio uspješan ne samo što je imao osjećaj za igru, već i što je detaljno proučavao igrače.

- U moje vrijeme arbitri su se pripremali za utakmice površno. Ja sam, za razliku od većine ostalih sudija, stalno analizirao igrače, gledao kako se ponašaju, u kojoj formaciji igraju, kako igraju... Danas je sve to na mnogo višem nivou i arbitri se redovno pripremaju za utakmice na taj način. Sudija mora znati sve o fudbalu - rekao je Kolina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana