Petar Jokanović o rezultatima Holandije i Islanda na EP: Ričardson i “lale” nisu iznenađenje

Dušan Repija
Petar Jokanović o rezultatima Holandije i Islanda na EP: Ričardson i “lale” nisu iznenađenje

VESTMANEJA - Uz reprezentacije Crne Gore i Rusije najprijatnija iznenađenja Evropskog prvenstva u rukometu su Island i Holandija.

I dok se prvi polako vraćaju gdje su bili, “lale” su potpuno osvježenje, ali za našeg sagovornika Petra Jokanovića apsolutno nisu iznenađenje. Golman iz Kotor Varoša već treću sezonu karijeru gradi na Islandu, a idealan je sagovornik za ovu priču, jer mu je trener u IBV-u selektor Holandije Erlingur Ričardson. Bivši bundesligaški rukometaš i trener na klupi Holanđana je od 2017. godine, a ovaj tim je pod njegovom palicom napravio ogroman iskorak.

- Bilo je pravo uživanje gledati njihovu utakmicu protiv Islanda. Prštalo je na sve strane. Vidio se “otisak” skandinavske škole. Mnogo trke i još više šuteva, što u ovom savremenom rukometu očigledno daje uspjeh. Holandija ima dobar tim sa igračima koji imaju značajno iskustvo igranja na najvišem nivou. Prednjači najbolji strijelac prvenstva Kaj Smits te Luk Stajns. Mislim da ih niko iz njihove grupe nije shvatio ozbiljno, što su iskoristili i pokazali da i te kako mogu parirati najboljim evropskim reprezentacijama - rekao je Jokanović za “Glas Srpske”.

Zasluge idu i na račun Ričardsona, koji je dobio odriješene ruke i u petoj godini njegovog mandata stigli su pravi plodovi rada.

- On je sjajan trener, miks njemačke i islandske škole rukometa. Odlično ga poznajem i znam koliko je detaljan. Već dugo ima okosnicu ekipe na okupu, što se opet pokazalo kao jedino ispravno rješenje. Momci koje vodi su stasali, imali dovoljno vremena da shvate njegove ideje i zahtjeve, tako da me ne bi iznenadilo ukoliko pomrse račune favoritima i u drugom krugu takmičenja. Naravno, preduslov je da ostanu svi zdravi u ovom ludilu virusa korona - rekao je Jokanović.

Sa druge strane, Island se poslije nekoliko godina krize vratio među najbolje, a Jokanović misli da može i mnogo više od pukog učešća u drugom krugu.

- Godinama unazad u samom su vrhu. Imali su malu krizu, ali što se kod nas kaže, za njih nema zime. Jasna selekcija i ulaganje decenijama unazad daju očigledan rezultat i ja ih ovo prvenstvo vidim u borbi za jednu od medalja. Lider ekipe sasvim sigurno je Aron Palmarson, koji godinama važi za jednog od najboljih igrača na svijetu. Veliki je plus što se vratio u reprezentaciju, jer su uz njega i ostali igrači za 20 odsto bolji - zaključio je Jokanović.

Komšije otvaraju

Rukometaši Crne Gore i Hrvatske otvoriće danas drugi krug takmičenja (16.30 časova), grupa 1. U ovoj grupi danas se sastaju Francuska - Holandija (18) te Danska - Island (20.30). U grupi 2 igraju: Rusija - Švedska (15.30), Njemačka - Španija (18) i Poljska - Norveška (20.30).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana