Pakjao kao vino

Agencije
Pakjao kao vino

LAS VEGAS - “Bez starca nema udarca”, stara je izreka koja može da se primijeni u slučaju filipinskog boksera Manija Pakjaa. Sada već vremešni borac odbija da baci peškir, a ima i razloga jer je pokazao da i u 41. godini može da se nosi sa najboljim.

Legenda Filipina, koji je boks zavolio “gutajući” filmove u kojima je pravdu ganjao Brus Li, postao je NjBA prvak u velter kategoriji jer je odlukom sudija uspio da savlada do sada neporaženog Kita Turmana. Amerikanac nije osjetio gorčinu poraza u prethodnih 29 mečeva, ali je morao da čestita popularnom Pakmanu. Neumorni veteran krenuo je silovito i već u prvoj rundi počastio Turmana desnim krošeom, a potom su se redali udarci na obje strane, sve do osme runde, kada je ponovo Pakjao napravio nijanse u svoju korist. Dobio je odgovor u devetoj rundi, a 10. je ponovo pripala Pakjau. Dobro je Filipinac uzdrmao protivnika, ali je borba bila suviše izjednačena da bi sudije imale lak zadatak. Pakjao je na kraju imao 2:1 u svoju korist, prvi sudija se priklonio Turmanu sa 114:113, a preostala dvojica su bila uz Pakjaa sa 115:112 i 115:112.

- Boks je moja ljubav. Bilo je zabavno, vjerujem da su svi uživali. Protivnik je sjajan, a ja planiram još jednu borbu sljedeće godine. Sada idem na Filipine da treniram - poručio je neumorni Pakjao, poslije 2. pobjede nakon 40. rođendana.

Ko bi mu mogao biti rival za sada nije poznato, iako se svi bokserski romantičari, a bogami i promotori, nadaju da bi Pakjao još jednom mogao da ukrsti rukavice sa Flojdom Mejvederom. Koliko je to realan scenario u ovom trenutku niko ne može da kaže, ali je jedan od najboljih boksera ikada pokazao da se ne plaši izazova, posebno ako su na talonu deseci miliona evra. Mejveder je ušao u ring sa Konorom Mekgregorom, a da li će pružiti šansu Pakjau za revanš, ostaje da se vidi.

Bez obzira na to da li će se to desiti ili ne, Pakjao je već uradio dovoljno stvari za dva života. U karijeri ima 62 pobjede, uz sedam poraza i dva remija, a postao je prvi bokser koji je postao šampion u osam različitih težinskih kategorija.

Osim ringa, koji je njegova kancelarija od trenutka kada je napunio 14 godina, veliki uticaj ostavio je u drugim sferama. Kao i obično u ovakvim pričama, krenuo je od nule, ili bolje reći iz minusa. Rođen je u  siromašnom gradu Kibave na jugu Filipina. Kada je napunio dvije godine, zajedno sa porodicom se preselio u još udaljeniji kraj, u grad Tango, koji se nalazi na samoj obali Celebeskog mora. Živio je u maloj drvenoj kolibi sa roditeljima, tri brata i dvije sestre. Počeo je da radi sa svega sedam godina pomažući jednom starom ribaru, a zbog zalaganja dobijao je dio ulova. Jedan dio ribe je zadržavao za sebe i porodicu, dok je drugi prodavao. Početkom devedesetih sa ujakom je pogledao profesionalni boks meč u kojem je Baster Daglas nanio prvi poraz Majku Tajsonu. Ubrzo nakon toga odlučio je da ode u Manilu, gdje je upoznao Bena Delgada, vlasnika poznate teretane. Delgado je pristao da trenira Pakjaa, a vremenom mu je dozvolio da živi u jednoj maloj sobi u sklopu teretane. Karijeru je započeo u jednoj televizijskoj emisiji, gdje su takmičari zarađivali dva dolara po borbi. Vrlo brzo je napredovao i krčio put ka vrhu, a time je jačao i njegov uticaj. Počeo je da se bavi politikom, trenutno je senator i ima velike šanse da postane i predsjednik svoje zemlje. Veliki je filantrop, od svake svoje borbe dio novca donira u humanitarne svrhe. Magazin “Forbs” je njegovo bogatstvo procijenio na oko 200 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana