Obradović pretplaćen na Fajnal for

Agencije
Obradović pretplaćen na Fajnal for

Kaunus - Učenik nije uspio da nadigra učitelja koji je nastavio da piše istoriju najjačeg evropskog klupskog takmičenja.

Žalgiris Šarunasa Jasikevičijusa nije imao odgovor na domaćem terenu protiv Fenerbahčea Željka Obradovića, koji je dobio obje utakmice i sa 3:1 u četvrtfinalnoj seriji eliminisao Litvance. Srbinu je ovo 27. sezona kao treneru, a 24. put je predvodio ekipu u Evroligi ili Kupu evropskih šampiona. Jedino u sezoni 2012-13. nije bio učesnik elitnog takmičenja, kada je uzeo pauzu nakon odlaska iz Panatinaikosa. Fenerbahče se peti uzastopni put plasirao na završni turnir Evrolige, a Obradović je 18 puta doveo svoju ekipu do F4.

- Posebno je kada shvatite da klub pre toga nikada nije bio na Fajnal foru. Zadovoljan sam jer su igrači na okupu već nekoliko godina, zbog čega imamo priliku da radimo u kontinuitetu. Uprkos svemu što smo zajedno ostvarili, nekako smo i dalje gladni. Bez motivacije ništa nije moguće. Zato bih želeo da čestitam igračima. Pronašli su načina da budu motivisani. Tako treba da ostane i u nastavku takmičenja - rekao je Obradović.

Fener će u polufinalu igrati protiv pobjednika serije između Anadolu Efesa i Barselone, a turski tim vodi 2:1 u seriji, dok je četvrti meč igran u petak naveče. Drugi meč u Kaunasu propustio je Nikola Kalinić zbog povrede ramena.

- Medicinsko osoblje je reklo da će uraditi sve što je u njihovoj moći. Trenutno se čini da bi mogao da propusti nekoliko sedmica. Ne znam, nisam siguran - dodao je Obradović.

Ekipe Partizana i Huventuda Srbin je doveo do titule prvaka Evrope 1992, odnosno 1994. godine, isto se desilo sa Real Madridom 1995, a godinu dana kasnije je sa tim klubom izgubio borbu za treće mjesto u Kupu evropskih šampiona. Sa Benetonom je 1998. na finalnom turniru u Barseloni osvojio treće mjesto pobijedivši upravo svoj prvi klub koji je trenirao, Partizan. Zatim je počela era Obradovića i Panatinaikosa. Željko je osvojio pet titula prvaka Evrope s atinskim “zelenima”, a još ih je tri puta vodio do najbolje četiri ekipe. Jednom su bili vicešampioni i dva puta treći u Evroligi. Od kada je u Feneru, Obradović je samo jednom propustio da uđe na finalni turnir, i to u svojoj prvoj sezoni kada je istanbulski tim izgubio u Top 16 fazi. U Madridu je Obradović 2015. osvojio treće mjesto, 2016. je u Berlinu poražen od CSKA, 2017. je titula osvojena u Istanbulu pobjedom u finalu protiv Olimpijakosa, da bi prošle sezone Fener opet bio vicešampion Evrope poslije poraza od Reala. Fajnal for će biti održan od 17. do 19. maja u Vitoriji, domu Baskonije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana