Novak Đoković osvaja 16. pojedinačni Grend Slem naslov približavajući se Federerovom rekordu

PR
Novak Đoković osvaja 16. pojedinačni Grend Slem naslov približavajući se Federerovom rekordu

Srbin je nastavio nevjerojatan niz dominacije osvojivši svoj peti Vimbldon naslov i 16. Grand Slam u karijeri.

Bio je iznimno favorizovan kao pobjednik uz veliku podršku ljubitelja sportskog klađenja na posljednjim ponudama Najistaknutije Kladionice.

Ovom pobjedom Đoković je obranio svoj naslov jer je pobijedio u takmičenju i 2018. Tridesetdvogodišnjak trenutačno drži Australian Open naslov nakon pobjede ranije ove sezone. Takođe trenutačno drži i US Open naslov te će u takmičenje ući kao veliki favorit i nastaviti sa svojom nevjerojatnom formom.

Ovom pobjedom Đoković se izjednačio sa svojim protivnikom Rafaelom Nadalom sa 16 osvojenih Grend Slem naslova te se približava Rodžeru Federeru koji dominira s 20 osvojenih Grend Slem naslova. Ovdje ćemo se osvrnuti na njegov nevjerojatan proboj do osvajanja turnira.

 

Vimbldon 2019 – proboj do pobjede

 

Prvi krug – centralni teren

6-3/7-5/6-3

Branilac naslova je započeo svoj proboj dominantnom pobjedom u svim setovima protiv Nijemca, Filipa Kolšraibera. Time je Srbin osvojio 102 boda tokom meča.

Drugi krug – centralni teren

6-3/6-2/6-2

Uslijedila je još jedna dominantna pobjeda uz sve osvojene setove protiv dvadesetšestogodišnjeg Amerikanca, Denisa Kudle. Đoković je osvojio sedam od 13 brejk lopti na putu do pobjede. 

Treći krug – teren broj 1

7-5/6-7/6-1/6-4

U ovom meču Đoković je, iznenađujuće, prvi put izgubio set, a bio je to drugi set meča u kojem je u tie brejku izgubio s rezultatom 7-5. Međutim, dalje je nastavio impresivnom igrom protiv Huberta Hurkaca.

Osmina finala – teren broj 1

6-3/6-2/6-3

Đoković se u najboljem izdanju vratio svojoj dominaciji izgubivši samo osam gemova kroz pobjedu u sva tri seta.

Četvrtfinale – centralni teren

6-4/6-0/6-2

Uprlos teškom prvom setu na početku kojeg je Gofin savladao Đokovića, uspio se vratiti i naposljetku pobijediti u prvom setu s rezultatom 6-4. Nakon toga je u ostatku meča izgubio samo dva gema te završio pobjedom uz ogromnu dominaciju.

Polufinale – centralni teren

6-2/4-6/6-3/6-2

Đoković je izgubio tek drugi set od početka turnira, protiv 23. nosioca, Roberta Bautiste Aguta. Njegov protivnik Španac je do polufinala stigao kroz impresivne pobjede.

Finale – centralni teren

7-6/1-6/7-6/4-6/13-12

Jedan od najboljih mečeva ikad igrao se na centralnom terenu na kojem je Đoković pobijedio protivnika Rodžera Federera nakon pet setova. U meču su se igrala tri tie brejka, a Đoković je pobijedio u svakom, što se ujedno pokazalo i glavnom razlikom između dvojice igrača. Federer je imao dvije meč lopte, ali nije uspio u meču koji će se pamtiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana