Nova, 66. sezona fudbalske Lige šampiona počinje večeras: Elita juri za Bajernom

Dejan Marić
Nova, 66. sezona fudbalske Lige šampiona počinje večeras: Elita juri za Bajernom

NION - Uoči starta 66. sezone fudbalske Lige šampiona, koja počinje večeras, najčešće postavljeno pitanje glasi: Može li iko da zaustavi zahuktali Bajern?

Kandidata za podvig je mnogo, međutim, ukoliko bavarska mašina ponovi ono što je prikazala u završnici prethodne kampanje, teško da će iko moći da joj se suprotstavi.

Toga su svjesne i kladionice, koje su za novi trijumf minhenskog giganta postavile kvotu pet. Iste šanse daju i Mančester sitiju. Koeficijent na konačni trijumf Liverpula je 7,5, a potom slijede Pari Sen Žermen (11), Real (13), Barselona (13), Juventus (15)... Ferencvaroš (1.001).

Bajern je na početku prethodne sezone izgledao kao raštelovana mašina. A onda je Niku Kovača na klupi zamijenio Hans-Diter Flik i donio renesansu. Način na koji su Tomas Miler, Robert Levandovski, Kingsli Koman i društvo otišli do kraja još dugo će se prepričavati. Pobjeda nad Barselonom rezultatom 8:2 dovoljno oslikava nivo dominacije Bavaraca.

Na “Alijanc areni” malo toga se promijenilo u odnosu na taj period. Apsolutno svi nosioci igre su ostali, ekipa je osvježena sa nekoliko pojačanja, od kojih se izdvaja Leroj Sane, pa i ne čudi što je mnogi vide kao prvog favorita za novi, sedmi lovor.

Mančester siti je osvajao titule u Engleskoj, ali “ušonju” nikada nije podigao. Četa Pepa Gvardiole zato i u novu avanturu ulazi sa jasnim ciljem - da pokori Evropu. “Građani” su procijenili da imaju dovoljan napadački arsenal za ispunjenje ove ambicije, te su značajno pojačali samo odbranu dovođenjem Rubena Dijaša iz Benfike.

Liverpul je najvredniji pehar podigao u 2019, potom je u 2020. prekinuo prokletstvo na Ostrvu i konačno osvojio titulu, tako da sa mnogo samopouzdanja dočekuje nove izazove. Ipak, teška povreda stuba odbrane Virdžila van Dajka, zbog koje je vjerovatno završio sezonu, umnogome će uticati na domete “redsa”.

Pari Sen Žermen je “nakrcan” zvijezdama, Nejmar i Kilijan Mbape se izdvajaju u rosteru i kada se možete osloniti na takve igrače, morate da stremite najvišim dometima. Evropska kruna je dugogodišnja ambicija katarskih šeika koji rukovode klubom, ali “sveci” nikako ne uspijevaju da odu do kraja.

Najtrofejniji klub planete Real Madrid ovog ljeta nije dovodio pojačanja. Samo je prodavao igrače, u džep stavio nekih stotinak miliona evra, te je sa oprobanim snagama krenuo u juriš na 14. trofej. Biće zanimljivo vidjeti da li će se ovakva taktika isplatiti timu Zinedina Zidana.

Barselona je imala turbulentno ljeto, odrekla se oprobanih snaga poput Luisa Suareza, Artura Vidala i Ivana Rakitića, dok je na izlaznim vratima bio i Lionel Mesi. Pa ipak, Leo je ostao, ali atmosfera je umnogome narušena pa izabranike Ronalda Kumana samo rijetki vide u uskom krugu favorita.

Ekipa koja ima Kristijana Ronalda uvijek se mora svrstati u kandidate za najviši plasman. Juventus, bez sumnje, ima potencijal, a biće interesantno i vidjeti kako će se mladi stručnjak Andrea Pirlo snaći u ulozi trenera, svom prvom pravom poslu.

Krug ozbiljnih favorita za lovor završava se Čelzijem, Atletiko Madridom, Mančester junajtedom, Borusijom Dortmund i Interom.

U novoj sezoni Lige šampiona Srbija će imati 11 igračkih aduta i jednog trenerskog. To su fudbaleri Nemanja Gudelj (Sevilja), Nemanja Matić (Mančester junajted), Danijel Aleksić (Istanbul Bašakšehir), Luka Jović (Real Madrid), Aleksandar Kolarov (Inter), Dušan Tadić (Ajaks), Sergej Milinković-Savić (Lacio), Nemanja Radonjić (Marselj), Lazar Ranđelović (Olimpijakos), Marko Grujić (Porto), Ivan Šaponjić (Atletiko Madrid), te kormilar Lokomotive Marko Nikolić.

Ovom je potrebno dodati da ćemo u novoj kampanji gledati četiri debitanta: Krasnodar, Bašakšehir, Mitjiland i Ren. Takođe, ovo će biti prva sezona sa tri ruska kluba u društvu najboljih - uz već pomenute Krasnodar i Lokomotivu, tu će biti i Zenit.

PRVO KOLO

utorak

Dinamo - Juventus        18.55

Zenit - Klub Briž       18.55

Barselona - Ferencvaroš    21

Čelzi - Sevilja   21

Lacio - Dortmund        21

PSŽ - Mančester j.      21

Lajpcig - Bašakšehir 21

Ren - Krasnodar  21

srijeda

Salcburg - Lokomotiva         18.55

Real - Šahtjor    18.55

Ajaks - Liverpul 21

Bajern - Atletiko         21

Inter - Menhengladbah         21

Mančester s. - Porto   21

Mitjiland - Atalanta  21

Olimpijakos - Marselj 21

 

 

Jovanović sudi Realu

Najbolji srpski sudija Srđan Jovanović dobio je veliku čast da u prvom kolu Lige šampiona sudi najtrofejnijem klubu Evrope. Jovanović i pomoćnici Uroš Stojković i Milan Mihajlović, te četvrti arbitar Novak Simović, određeni su da dijele pravdu na utakmici Real - Šahtjor koja će biti igrana na stadionu “Alfredo di Stefano”. Prije godinu dana Jovanović je debitovao u grupnoj fazi elite, kada je vodio meč Ajaks - Lil (3:0).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana