Nolemanija u Šangaju

Agencije
Nolemanija u Šangaju

Šangaj - Teško da postoji kutak svijeta, osim Srbije, gdje je Novak Đoković popularniji nego u Kini.

Srpski as od prvog pojavljivanja u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta ima posebnu vezu sa tamošnjim stanovništvom, tako da ne treba da čudi što su ga obožavaoci počeli salijetati još na aerodromu u Šangaju.

I dok se najbolji teniser planete u anglosaksonskom svijetu ne može mjeriti po popularnosti sa Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom, a nerijetko se nađe i na udaru publike, u Kini je situacija potpuno drugačija.

Vidjelo se da mu takav odnos sa navijačima izuzetno odgovara jer je slavio u 11 finala koje je igrao na tlu Azije. Šest puta je osvojio titulu u Pekingu, četiri puta u Šangaju, a prije nekoliko dana do kraja je otišao na turniru u Tokiju, gdje je prvi put nastupio.

I u prestonici Japana imao je veliku podršku navijača, a potpuno oduševljenje nastalo je kada im se obratio sa nekoliko riječi na japanskom jeziku. 

Mnogo pristalica okupilo se na njegovom prvom treningu u Šangaju, ali i na meču prvog kola dublova, gdje je sa Filipom Krajinovićem savladao Kevina Kravica i Andreasa Misa sa 6:3, 3:6, 10:3.

Ipak, mnogo važnija je singl konkurencija, a prvi rival na putu ka odbrani krune danas će mu biti mladi Kanađanin Denis Šapovalov, kojeg je dobio u dva dosadašnja odmjeravanja snaga.

Iako ga do kraja sezone čeka težak posao jer treba da odbrani 2.600 poena kako bi ostao na čelu ATP liste, Đoković već razmišlja o nastupu na Olimpijskim igrama iduće godine, te ponavlja da će nastojati da dođe do zlata koje mu nedostaje, uz uslov da bude zdrav i potpuno spreman za nastup.

- Naša sezona je duga i prepuna turnira. Moraću da budem zdrav, a moj nastup na Igrama zavisiće od rezultata na Vimbldonu, rasporeda i porodičnih obaveza. Prethodni put u Riju sam bio povređen i nisam bio u formi. Voleo bih da stignem do finala, da odem dalje nego u Pekingu. Boriću se za zlatnu medalju, zaista je poseban osećaj predstavljati svoju zemlju na takvom, istorijski značajnom događaju - rekao je Đoković.

 

Federer siguran

Treći teniser svijeta Rodžer Federer nije imao problema u drugom kolu mastersa u Šangaju jer je sa 6:2, 7:6 savladao Alberta Ramosa iz Španije.

Poslije Miomira Kecmanovića i Filipa Krajinovića, turnir je u prvom kolu završio i Dušan Lajović, od kojeg je bolji bio američki džin Rajli Opelka sa 6:4, 6:3. Najveći skalp od povratka na teren skinuo je Endi Marej, koji je poslije velike borbe u tri seta dobio Fabija Fonjinija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana