Njemački mediji tjeraju selektora poslije debakla od Španije: Lev mora da plati poniženje

Dejan Marić
Njemački mediji tjeraju selektora poslije debakla od Španije: Lev mora da plati poniženje

BERLIN - Joakim Lev mora da ode sa mjesta selektora fudbalske reprezentacije! Ovo je nepodijeljeno mišljenje najuglednijih njemačkih medija nakon što je Elf razbijen u Sevilji, gdje je Španija slavila sa pomalo nevjerovatnih 6:0.

“Panceri” su tako izjednačili neslavni rekord iz 1931, kada su istim rezultatom poklekli protiv Austrije. Pa ipak, to je bio prijateljski duel. Ovo je najubjedljiviji poraz u takmičarskim utakmicama, nakon 3:8 u okršaju sa Mađarima 1954.

Da stvar po Leva bude još gora, Nijemci su protiv “crvene furije” izveli praktično najjači sastav. Napad su predvodili Timo Verner, Liroj Sane, Serž Gnabri, u vezi su igrali Toni Kros, Leon Gorecka, Ilkaj Gundogan, dok je jedino odbrana na čelu sa Manuelom Nojerom bila “šarena”, što zbog povreda što zbog selektorovih odluka.

Zato i ne čudi što su mediji rafalnom paljbom udarili na nacionalni tim. Novinar državne televizije ZDF Bela Reti u svom komentaru je ustvrdio da je Lev podbacio sa svojim konceptom, opisujući seviljski debakl kao poniženje.

- I kada je Njemačka pobijedila Brazil 7:1, Felipe Skolari je morao da ode. Za Leva nema povratka. Sljedeća utakmica je za svega četiri mjeseca. Potreban je novi trener koji će preokrenuti stvari - napisao je Reti.

Elf je primio 13 golova u šest duela, u Sevilji nije ni “poentirao” pa se mnogi pitaju da li su Mats Humels i Tomas Miler prerano otpisani. Glavni i odgovorni urednik “Šport 1” Pit Gotšalk nema dilemu.

- Savez ne smije ostati slijep na seviljsku sramotu. Ovaj debakl mora da ima posljedice. Ako u njemačkoj kući fudbala ne vide da reprezentacija pada u ambis, onda ni DFB ne može biti spasen - jasan je Gotšalk.

U uglednom “Špiglu” su naveli da je nacija pomislila kako je reprezentacija na putu povratka na krov svijeta nakon 12 mečeva bez poraza. A onda je došla “furija” i sve pokvarila:

- Kao kugla za rušenje u 90 minuta je uništila sve što je građeno od Svjetskog kupa 2018.

U kritičkom osvrtu tiražnog “Bilda” citiran je tim menadžer Oliver Birhof koji je poručio da Levov status nije ugrožen. A potom je i sam selektor upitan da li se plaši za svoj posao.

- Morate da pitate druge. Ne mogu sada da odgovorim na to - zaključio je Lev.

Na krovu svijeta

Joakim Lev nije imao pretjerano uspješnu karijeru ni kao igrač ni kao trener, sve dok igrom slučaja nije dobio šansu da samostalno vodi Elf. U stručni štab “pancera” doveo ga je Jirgen Klinsman 2004. Tandem je zajedno radio dvije godine, a kada je Klinsman digao sidro, Jogi je promovisan u selektora. Vrhunac je doživio na Mundijalu u Brazilu 2014, kada je otišao do kraja. Sa SP ima još i treće mjesto iz Južne Afrike, evropsko srebro i dvije bronze te zlato sa Kupa konfederacija u Rusiji 2017.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana