Nevjerovatna životna priča Bolonjinog tinejdžera Muse Juvare: Svijet se divi dječaku sa čamca

Dušan Repija
Nevjerovatna životna priča Bolonjinog tinejdžera Muse Juvare: Svijet se divi dječaku sa čamca

BOLONjA - Život često piše lijepe i pomalo nevjerovatne priče, a jednu od najljepših fudbalskih kreirao je junaku Bolonje i cijele Italije Musi Juvaru, mladiću koji je prije četiri godine sam bez igdje ikog brodom došao iz rodne Gambije na Siciliju, a proteklog vikenda srušio Inter (2:1) na “Đuzepe Meaci”.

Zvijezda je i zbog gola, ali i zbog svoje priče. Juvara nije prvi osamnaestogodišnjak koji je zablistao na najvećoj sceni, a neće biti ni prvi ukoliko nešto krene po zlu i njegova karijera ne ode u smjeru koji svi očekuju. Ipak, vjerovatno je prvi tinejdžer koji je od svoje zemlje pravo preko zapadne obale, pokraj Senegala i zapadne Sahare, oko sjevernog luka Afrike, iza Maroka i Tunisa stigao do Sicilije. Poput mnogih njegovih sunarodnika, koji su pobjegli od bijede i ratova, smješten je u prihvatni centar blizu Potence. Počeo je da igra fudbal u malom klubu Virtus Aviljano, gdje je imao sreću da radi indirektni junak ove priče Vitantonio Suma. On nije bio samo Musin trener, već i zaštitnik, jedno vrijeme drugi otac, a zatim i jedini, jer je usvojio dječaka kojeg su se biološki roditelji odrekli. Vitantonio je svog talentovanog sina preporučio Kjevu, odakle je kratko bio u mlađim selekcijama Torina.

U dresu “bikova” zablistao je na čuvenom turniru u Vijaređu, prošle godine, na kome je postigao tri gola na isto toliko mečeva. Skauti Bolonje nisu imali dilemu - Musa je potencijal. Siniša Mihajlović je zatim uočio njegove mogućnosti, ukazao mu šansu i u prvom timu, a on mu je vratio tamo gdje je srpski as ostavio neizbrisiv trag. Malo ko je vjerovao da će Bolonja iznenaditi “neroazure”, naročito poslije gola zaostatka i čovjeka manje na terenu. Ipak, sve se okrenulo u samo šest minuta. Juvara je donio izjednačenje prvencem u petom meču u Seriji A, a potom je njegov zemljak Musa Barou šokirao Inter koji je poslije ovog poraza izgubio sve šanse da se bori za “skudeto”. Velika noć za dvojicu mladih fudbalera, njihovu Gambiju, ali i srpskog stručnjaka.

- Siniša nam je rekao u poluvremenu da je dovoljan taj jedan gol i da ćemo pobijediti. Stvarno moram da mu zahvalim na takvom povjerenju koje mi je ukazao i to protiv Intera. Veoma sam srećan zbog prvenca, hoću da ga posvetim porodici i svima koji su pomogli u mom putu. Trener zaslužuje sva priznanja. Ovo je za mene san i ovaj dan ću pamtiti do kraja života - rekao je Juvara.

Karakter i vjera

Bez obzira na pobjedu Siniša Mihajlović nije bio prezadovoljan igrom, naročito u prvom poluvremenu. Ipak, njegovi momci su u nastavku na djelu pokazali ono što krasi i što traži srpski stručnjak.

- Nije bilo lako igrati protiv Intera sa deset igrača i sa golom zaostatka. Ali došli smo do pobede zahvaljujući karakteru i veri, tako da sam srećan. Međutim, nije dobro što smo čekali da postignemo gol kako bismo počeli da igramo - rekao je Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana