NBA na gubitku milijardu dolara

Agencije
NBA na gubitku milijardu dolara

NjUJORK - Prekid takmičenja u NBA ligi mnogo će koštati najjače svjetsko košarkaško takmičenje i ukoliko sezona ne bude nastavljena, gubici bi mogli da dostignu milijardu dolara, prenose američki mediji.

Sezona je obustavljena 12. marta, nakon što je virusom korona zaražen centar Jute Rudi Gober, a nekoliko dana kasnije bolest je potvrđena i kod njegovog saigrača Donovana Mičela. To je primoralo rukovodstvo takmičenja da prekine sva dešavanja dok je zarada od jedne utakmice od dva do osam miliona dolara, a do kraja ligaškog dijela 30 timova imalo je po osamnaestak utakmica da odigra.

- Prerano je govoriti o tome koliko ćemo novca izgubiti i sigurno je da će to biti ekonomski udar. Iz časa u čas analiziramo različite scenarije i planiramo naredne korake. Nije lijepa situacija, ali svi imamo iste probleme - rekao je komesar lige Adam Silver.

Takmičenje je zaustavljeno do 9. aprila, a mnogi vjeruju u nastavak.

- Sve se jako brzo mijenja i mislim da je trenutno isuviše rano pričati kako će NBA liga izgledati. Znam sigurno da je NBA liga vrlo optimistična kada je riječ o nastavku sezone i trenutno na umu nemaju otkazivanje i razmatra se svaki mogući scenario. Diverzija će nam sigurno biti potrebna u jednom momentu u bliskoj budućnosti. Sve dok ne dođemo do tačke da smo bezbjedni od virusa, košarke neće biti. Samo se nadam da ćemo što prije istrijebiti virus - rekao je izvršni potpredsjednik košarkaških operacija Nju Orleansa Dejvid Grifin.

Pored pomenutih košarkaša još četiri igrača Bruklina bila su pozitivna na virus korona, među kojima i Kevin Durent, potom dvojica neimenovanih košarkaša Los Anđeles Lejkersa, Kris Vud iz iz Detroita i Markus Smart iz Bostona. Prema posljednjem istraživanju najmanje polovina sportista zaraženih koronom u SAD dovodi se u vezu sa “Stejpls centrom” iz Los Anđelesa.

“Stejpls” je dom Lejkersa i Klipersa te NHL ekipe Kings, a tu je održano čak 39 događaja otkako je u Los Anđelesu zabilježen prvi slučaj zaraze. Odigrano je tačno 19 NBA utakmica, 12 NFL mečeva Kingsa, dodjela nagrada “Gremi” i komemoracija Kobiju Brajantu. Iako u ekipi Klipersa nema zaraženih, nekoliko članova organizacije Lejkersa je bilo pozitivno na testu dok su Bruklin Netsi gostovali u El-Eju tokom pomenutog perioda. Među zaraženima su i članovi NHL ekipe Vašington Senators, koja je takođe gostovala u “gradu anđela” dok su zabilježeni brojni događaji u kojima su učestvovali i navijači prije nego što su sprovedene prve hitne mjere. Nije poznato ko je nulti pacijent niti kako je lanac počeo prije uspostavljanja prvih mjera zaštite.

Furnije brani Gobera

Francuski košarkaš Evan Furnije stao je u odbranu sunarodnika Rudija Gobera koji se našao na meti kritičara zbog neodgovornog ponašanja i širenja virusa korona. Centar “trikolora” je prvi NBA igrač koji je bio pozitivan na koronu, poslije čega je suspendovana cijela sezona.

- Boli me to. On je postao lice virusa u NBA. Ponašanje ljudi i novinara je sramno. Ne razumijem otkrivanje imena zaraženih. To mi je izgledalo kao prelazni rok, kao pijaca virusa korona. Bilo je nepodnošljivo. Možete da kažete da je neko bolestan a da ga ne imenujete. Nedavno su Lejkersi i Filadelfija imali slučajeve pa ne znamo ko je u pitanju. Šala sa mikrofonima je bila šala i niko nije shvatao u tom trenutku težinu toga - rekao je Furnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana