NBA igrači protestuju na ulicama, Brogdon i Braun sa megafonom u rukama

Agencije
NBA igrači protestuju na ulicama, Brogdon i Braun sa megafonom u rukama

Sve brojnim i masovnijim protestima koji se već danima održavaju širom Sjedinjenih Američkih Država pridružilo se i u njima aktivno učešće uzelo je i nekoliko NBA igrača - Malkom Brogdon, Džejlen Braun, Tobajas Heris i Denis Smit džunior.

Stotine hiljada ljudi je na ulicama američkih gradova, gdje izražavaju svoje nezadovoljstvo i protest zbog ubistva Džordža Flojda, koga je policajac ugušio prilikom hapšenja u Mineapolisu.

Među onima koji marširaju su i NBA igrači, a prvog kojeg smo, makar javno, mogli tamo da primjetimo, bio je igrač Filadelfije Tobajas Heris, inače veliki prijatelj Bobana Marjanović.

Heris se priključio mirnoj uličnoj šetnji u gradu važnom za američku istoriju, a dio tog njegovog čina pojavio se i na društvenim mrežama.

Poput Herisa, i košarkaš Njujorka Denis Smit džunior izašao je na ulicu u Fejetvilu, u državi Sjeverna Karolina, gdje je bio u društvu poznatog repera Dži Kola.

Ipak, čini se da je, bar što se tiče NBA igrača, najaktivnije bilo u Atlanti, gdje su takođe održane masovne demonstracije.

U njima su aktivnu, čak i predvodničku ulogu imali košarkaš Indijane Malkom Brogdon, koji inače važi za jednog od najobrazovanijih i društveno najangažovaniih igrača u NBA ligi, kao i zvijezda Bostona Džejlen Braun, koji je svojim automobilom vozio 15 sati kako bi bio dio nenasilnog protestovanja u Atlanti, država Džordžija.

Obojca su na snimcima viđeni sa megafonom u rukama, a tom prilikom poslali su sljedeće poruke.

 

- Imam braću, sestre, prijatelje na ulicama. Ne treba da palimo svoj grad. Ovo je najponosniji crni grad na svijetu.  Moj dejd je marširao pored Martina Lutera Kinga tokom šezdesetih godina, i bio je nevjerovatan. On bi ponosan da nas vidi ovdje. Mi moramo da idemo naprijed - rekao je između ostalog Brogdon okupljenima, istakavši lidersku ulogu svog kolege košarkaša Džejlena Brauna.

- To što sam poznat i NBA igrač ne isključuje me iz ovakvih priča, Ja sam prije svega crni čovjek i član ove zajednice. Moramo da podignemo glas protiv nepravde koja se dešava, jer to nije u redu - poručio je Braun na svom Instagram lajvu, prethodno vodivši dio protesta na drugom mjestu u Atlanti sa povicima u megafon: ”Šta hoćemo? Hoćemo pravdu! Kada je hoćemo? Sada!”.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana