Otvaranju OI prisustvovaće 15 svjetskih lidera

Tanjug
Foto: Agencije

TOKIO - Lideri 15 zemalja iz svijeta i raznih međunarodnih organizacija biće na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Tokiju, izjavio je danas portparol japanske vlade, što je znatno manji broj u odnosu na isti događaj iz 2016. u Rio de Žaneiru.

Visoki zvaničnik vlade Kacunobu Kato rekao je na konferenciji za novinare da će takođe i 70 visokih zvaničnika iz svijeta posjetiti Japan, dok će broj VIP osoba koje će biti na ceremoniji u petak ostati nepoznanica do posljednjeg trenutka, prenijela je agencija Kjodo.

Predsednik Francuske Emanuel Makron i premijer Mongolije Luvsanmsrai Ojun-Erdene će biti među liderima zemalja koji su najavili prisustvo u Tokiju, kao i prva dama SAD, Džil Bajden.

Visoki zvaničnik ministarstva spoljnih poslova Japana rekao je da je nedavni porast u broju oboljelih natjerao mnoge lidere da otkažu posjetu Japanu.

Kato je nagovjestio, posjete lidera zemalja će dati priliku premijeru Japana Jošihideu Sugi „da izgradi lične odnose" kada je u pitanju diplomatija „u četiri oka", koja je obustavljena pandemijom korona virusa.

Većina događaja na Olimpijskim igrama, uključujući i ceremoniju otvaranja, biće bez gledalaca, jer je Tokio pod restriktivnim mjerama zbog kovida-19.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana