Miha nam je kao otac, jedva čekamo da se vrati

Agencije
Miha nam je kao otac, jedva čekamo da se vrati

Bolonja - Poruke podrške Siniši Mihajloviću nakon što je objavio da boluje od leukemije stižu sa svih strana, a jednu od najjačih poslao je kapiten njegove Bolonje Blerim Džemaili.

Reprezentativac Švajcarske tužan je baš kao i svi fudbaleri Bolonje, ali vjeruje da će se Mihajlović uspješno izboriti sa nedaćama i da će vrlo brzo nastaviti započeti posao.

- Trener će dobiti ovu bitku i zbog nas, jer smo porodica. Ono što nam je dao u posljednjih šest mjeseci rijetko koji trener može da uradi, posebno u tako kratkom vremenu. Znamo kakva je osoba, koliko je jak i probaćemo da mu prenesemo našu snagu. Ne možemo da dočekamo da se vrati - rekao je Džemaili.

Mihajlović je na pres konferenciji potvrdio da boluje od akutne leukemije, koju je otkrio uobičajenim testiranjima. S obzirom na to da mu je otac umro od raka, često je radio testove, a zlokobnu bolest otkrio je u maju. Priznao je da su noći po saznanju grozne vijesti bile teške, da je bilo suza i tuge, ali je nekoliko puta ponovio da je spreman na borbu i da jedva čeka početak terapija. Bombarder iz Borova nikada nije ustuknuo ni pred kim, jer to nije dio njegovog karaktera pa neće ni sada, što je ponovio nekoliko puta.

- Siniša nam je rekao da radimo s osmijehom i probaćemo da to uradimo tačno onako kako je tražio. Pokazao nam je put, pratili smo ga tokom posljednjih šest mjeseci, on je lider koji nas može odvesti do naših ciljeva... Bliski smo sa njim. Mihajlović nam je kao otac. Borićemo se za njega kao što se i on bori za nas - rekao je Džemaili.

Akutna leukemija je bolest u narodu poznata kao rak krvi, a bukvalni prevod je “bijela krv”. Ona predstavlja maligno oboljenje matične ćelije hematopoeze i odlikuje je prisustvo nezrelih mladih ćelija u koštanoj srži. Cilj terapije je da se bolest uvede u takozvanu remisiju, da se očisti koštana srž. Kod visokorizične akutne leukemije svakako treba sprovesti i transplantaciju matičnih ćelija.

Doktor Bolonje Đani Nani poručio je da je startna pozicija liječenja Mihajlovića dobra.

- Biće trenutaka kada neće biti uz tim, jer će biti u bolnici na terapijama. Počinjemo u utorak, liječenje se promijenilo posljednjih godina i postalo je apsolutno efikasno. To je bolest koja se može dotući i to u kratkom vremenskom periodu. Siniša je rekao da je bijesan, to je odlično jer ćeš nam takav pomoći da direktno napadnemo loše ćelije. Mi smo ga lagali da ima groznicu, ali smo željeli da je samo to u pitanju. Pogledali smo i ništa više od toga, jer ni test nije pokazao ništa osim malih promjena na koštanoj srži. Našli smo što smo našli, ali on je bio zdrav i bez simptoma, što znači da nam je startna pozicija veoma dobra. Ne mogu reći koliko će trajati liječenje, znamo dijagnozu, ali ne i tip leukemije. Znam ga deset godina, vratiće se još fizički i mentalno jači. On je tenk - rekao je Nani.

Podrška srpskom stručnjaku stiže sa svih strana, a uz Mihu je i njegov veliki prijatelj Roberto Manćini. Njih dvojica su zajedno sarađivali u Laciju, kao igrači i Interu kao treneri.

-  Previše si jak, ovo te neće uplašiti, a onda ćemo igrati padel -  poručio je Manćini.

Mihajlović je Bolonju preuzeo u januaru od Filipa Inzagija i vodio je taj tim od zone ispadanja do desetog mjesta na tabeli Serije A.

Biografija

Mihajlović je rođen 20. februara 1969. godine u Vukovaru. Odrastao u Borovu, gdje je počeo da igra fudbal. Punu afirmaciju stekao je u Vojvodini iz koje je prešao u Crvenu zvezdu sa kojom je osvojio Kup evropskih šampiona i Interkontinentalni kup šampiona. Iz Zvezde je prešao u Romu, a igrao je još za Sampdoriju, Lacio i Inter. U dresu reprezentacije odigrao je 63 meča. Trenerski posao započeo je ako asistent u stručnom štabu Roberta Manćinija u Interu. Osamostalio se preuzimanjem Bolonje 2008. godine, a poslije je vodio Kataniju, Fjorentinu, bio selektor Srbije, te Sampdoriju, Milan, Torino i ponovo Bolonju s kojom ima ugovor do 2022. godine. Oženjen je sa Italijankom Arijanom s kojom ima petoro djece: Viktoriju (21), Virdžiniju (19), Miroslava (18), Dušana (16) i Nikolasa (11). Najstarijeg sina Marka (25) dobio je u vanbračnoj zajednici s nepoznatom Italijankom.

Poruke podrške

Teško je pobrojati sve klubove, organizacije i pojedince koji su poslali poruke podrške srpskom stručnjaku. Među prvima je to uradila Crvena zvezda, a onda i svi klubovi u kojima je igrao i koje je trenirao. Riječi podrške poslali su mu i Alesandro del Pjero, Kristijan Vijeri, Marko Materaci, Frančesko Toti, Slaviša Jokanović, Savo Milošević, Dejan Savićević, Dragan Stojković...., te krovna svjetska fudbalska organizacija FIFA.

Krstičić prošao isto

Iz mora poruka podrške jedna ima posebnu težinu - fudbaler Nenad Krstičić prije 11 godina i sam je vodio žestoku bitku sa leukemijom. Proveo je pet mjeseci u bolnici, ljekari su mu davali 48 sati života. Međutim, nije želeo da se preda, uspio je da pobijedi bolest i vrati se fudbalu.

- Znam tog protivnika, teško je boriti se protiv njega! Međutim, znam i tebe i to je za mene dovoljno da znam kako ćeš ga pobediti - napisao je Krstičić, koji sada igra u AEK-u, a ranije je bio član Crvene zvezde, Sampdorije, Alavesa i Bolonje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana