Mađarsko fudbalsko buđenje

Dejan Marić
Mađarsko fudbalsko buđenje

BUDIMPEŠTA - Ko čeka, i dočeka. A fudbaleri i navijači Ferencvaroša četvrt vijeka su čekali da zaigraju u društvu najboljih, Ligi šampiona.

Dugogodišnji san konačno je postao java pošto je ekipa koju sa klupe predvodi Sergej Rebrov prošla četiri runde kvalifikacija. Put do cilja bio je posut trnjem, jer je Fradi praktično u svakom boju imao ulogu autsajdera. Prvo je na pleća bacio Đurgarden (2:0), potom je kreirao senzaciju eliminisavši Seltik u Škotskoj (2:1), nakon čega je uzeo mjeru još jednom favoritu, zagrebačkom Dinamu (2:1). U plej-ofu ga je čekao Molde, s kojim je remizirao u Norveškoj (3:3), te prednost gola datog u gostima sačuvao u revanšu (0:0).

“Zeleni orlovi” su i prošle sezone prošli sličan put, samo u Ligi Evrope, koju su izborili takođe kroz četiri kvalifikaciona kola. Sada su napravili novi iskorak podsjetivši na slavne dane kluba koji se može pohvaliti rekordnom 31 nacionalnom titulom, 23 kupa, tri evropska pehara i plejadom asova poput Đorđija Šarošija, Imrea Šlosera, Florijana Alberta, Jozefa Takača...

Uređenost države i znatna ulaganja u sport takođe su pomogla “zeleno-bijelima”, koji su nastavili svojevrsno mađarsko fudbalsko buđenje započeto plasmanom nacionalnog tima na Evro 2016. poslije 44 godine.

- Ostao sam bez teksta. Izbacivali smo najteže timove koje smo mogli dobiti na žrijebu. Gladni smo uspjeha. Ne otpisujte nas. U Ligi šampiona smo zato jer to i zaslužujemo - jasan je kapiten Đerđo Lovrenčič.

Mnogi nisu vjerovali u ovaj tim.

- Ostvarili smo veliki, ogroman uspjeh. Malo ko nam je davao šanse da ovo možemo napraviti. Trebaće vremena da shvatimo šta smo uradili - naglasio je golman Deneš Dibus.

Ali je vjerovao trener Rebrov. Proslavljeni fudbaler mogao je da ostane u Al-Ahliju za veliku lovu. Međutim, odabrao je ovaj projekat za puno manju platu. Doduše, mudro je izboksovao klauzule ugovora po kojim za prolaz u Ligu Evrope dobija 550.000 evra, a za ulazak u elitu čak 2,7 miliona.

- Ponosan sam na igrače. Sve ovo su zaslužili. Ovdje postoji kultura pobjeđivanja. Učinili smo Mađarsku ponosnom - zaključio je Rebrov.

Zanimljivo, u uspjeh Ferencvaroša je vjerovao i premijer Mađarske Viktor Orban koji se i kladio na Fradi. Uložio je 2.000 forinti, odnosno nešto više od 10 maraka i - pao. Jer igrao je “keca”, a ne prolaz.

Žrijeb

Žrijeb za grupnu fazu Lige šampiona biće održan danas od 17 časova na ceremoniji u Ženevi. Sistem je isti kao i prethodnih sezona, 32 tima biće podijeljena u četiri šešira na osnovu kojih će se formirati osam grupa. Na istom događaju UEFA će proglasiti najbolje individualce u obje kategorije za kampanju 2019/20. Biće birani najuspješniji fudbaler i fudbalerka, najbolji treneri u obje konkurencije, baš kao i golmani, defanzivci, vezisti i napadači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana