Luka Dončić i teksaški masakr

GS
Foto: GS

Najavu jubilarne 75. sezone NBA lige završavamo jugozapadnom divizijom na Zapadu.

Dalas Maveriksi najbolji su tim u ovoj diviziji – prvi put posle 12 godina bili su najbolji u svojoj diviziji, ali su u plej-ofu ispali u prvoj rundi posle sedam odigranih utakmica protiv Los Anđeles Klipersa.

Vodili su 2-0 u seriji, Luka Dončić bio je fenomenalan, ali nije imao pravu pomoć da ovu seriju zatvori, pa je serija otišla u sedmi meč i tamo je Tajron Lu uspeo da izvuče pobedu sa, u tom trenutku, boljim timom.

Najvažnija stvar ove sezone je što Dalas Maveriksi prvi put posle 14 godina u sezonu ulazi sa novim trenerom.

Rik Karlajl, koji je 2011. doneo jedinu titulu Dalasu u istoriji, napustio je Maverikse i od ove sezone će biti glavni trener Indijana Pejsersa.

Karlajla je nasledio Džejson Kid, koji je igrao za njega upravo u toj šampionskoj generaciji gde je bio startni plejmejker.

Vlasnik franšize Mark Kjuban napravio je tako velike promjene u timu pred početak nove sezone, a zajedno sa Dirkom Novickim je putovao u Sloveniju kod Luke Dončića, kako bi mu donijeli da potpiše novi, maksimalni ugovor i tako osigura ostanak Luke još najmanje pet godina.

Otišao je i generalni menadžer Don Nelson posle 17 godina, ali i čuveni ’’kockar’’ i stručnjak za brojeve Bob Vulgaris.

Što se tiče Dončića, ove sezone je po mišljenju stručnjaka i po kladionicama širom svij eta, glavni favorit za MVP nagradu.

Znamo da se u istoriji NBA desilo samo nekoliko puta da MVP bude igrač čiji tim je bio ispod četvrte pozicije u konferenciji – to je uspeo Rasel Vestbruk sa šestog mesta na Zapadu i Karim Abdul Džabar, čiji Lejkersi nisu ni ušli u doigravanje.

To nam daje jasnu sliku da se računa na to da bi Maveriksi ove sezone mogli da budu visoko pozicionirani na Zapadu, koji nije pretjerano kvalitetan kao prethodnih godina.

Dalas nije pustio nijednog bitnog igrača, a od imena koja su vrijedna pomena, Džej Džej Redik je završio karijeru.

Tim Hardavej je naplatio dobre partije iz prošle sezone i produžio ugovor, Boban Marjanović će i dalje igrati za Dalas, a ugovor je produžio Vili Koli Stajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana