London, dan 1: Đoković suvereni favorit, Federer "mora" da pobjedi

B92
London, dan 1: Đoković suvereni favorit, Federer "mora" da pobjedi

LONDON - Srpski teniser Novak Đoković otvoriće Završni masters u londonskoj O2 areni.

Đoković će se u Londonu, od 15 časova po srednjeevropskom vremenu, sastati sa Italijanom Mateom Beretinijem.

Taj meč biće prvi u Grupi B pod imenom "Bjern Borg", ujedno i prvi na turniru, a srpski i italijanski teniser imaće prvi okršaj u karijeri.

Novak u London dolazi u fantastičnoj formi, boljoj od Matea, poslije osvajanja Mastersa u Parizu bez izgubljenog seta.

Srpski teniser igra odlično poslije oporavka od povrede i predaje u prvoj nedjelji US opena, pa je na prethodna tri turnira (Tokio, Šangaj, Pariz) izgubio samo jedan meč i osvojio dve titule.

On na Završni masters dolazi kao drugi nosilac, pošto je prije nedjelju dana izgubio prvo mjesto ATP liste od Rafe Nadala, a protivnik mu je neko ko je uhvatio poslednji voz za London.

Beretini je, naime, zavisio od drugih u Parizu kako bi saznao da li će nastupati na Završnom mastersu.

On je porazom od Žo-Vilfrida Conge došao u nezahvalnu poziciju u kojoj mu je bio neophodan neuspeh Gaela Monfisa, a on je, na sreću, došao od eventualnog finaliste u Bersiju, Denisa Šapovalova.

Beretini je do sada zabilježio neke velike pobjede, ali se protiv onih sa najvećom reputacijom nije najbolje snalazio – Federer ga je "počistio" na Vimbldonu, Nadal nije imao problema na US openu, a čak ni Endiju Mariju nije uzeo set u Pekingu.

U drugom meču dana sastaće se Rodžer Federer i Dominik Tim, koji će zatvoriti prvo kolo Grupe "Bjern Borg" duelom u 21.00.

Za razliku od duela Novaka i Matea njima neće biti prvi put da se sastaju, jer su tu časti imali već šest puta.

Zanimljivo, Tim je jedan od retkih tenisera u istoriji tog sporta koji se može pohvaliti pozitivnim međusobnim okršajem protiv Švajcarca – pobjedio ga je u četiri navrata, ali je jedini duel na Završnom mastersu otišao na stranu Švajcarca, prije dve sezone.

Tim je u posljednja dva meča, oba odigrana ove godine, savladao Federera. Bolji od njega bio je u finalu Indijan Velsa gde je osvojio prvi Masters, a zatim i u Madridu, poslije preokreta.

Gledajući formi igrača i uzimajući u obzir činjenicu da je Novak prvi favorit turnira, a ujedno i ove grupe, ovaj duel može da bude od presudnog značaja.

Poraženi će, pored koliko-toliko očekivane pobjede nad Beretnijem, najverovatnije morati da pobjedi srpskog tenisera kako bi zabilježio plasman u polufinale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana