Litvanci zaluđeni igrom pod obručevima: Samo Šarunas i košarka

Dušan Repija
Litvanci zaluđeni igrom pod obručevima: Samo Šarunas i košarka

Viljnus - Košarka u štampi, košarka na televiziji, u kafićima se priča o porazu Žalgirisa od Barselone i veliča pobjeda Ritasa nad Monakom.

Odranije smo znali da je Litvanija zemlja igre pod obručima, a na licu mjesta uvjerili smo se da je ljubav bezgranična. Ne dešava se baš svaki dan da jedan rukometni klub iz ove zemlje igra osminu finala evropskog takmičenja, ali o tome bukvalno nema ni slova u štampi. U razgovoru sa mlađim žiteljima Viljnusa, koji su nam onako “na oko” izgledali kao ljubitelji sporta, shvatili smo, u stvari, da ne prate nijedan drugi sport osim košarke. Pet-šest naših sagovornika čak nije ni čulo za Švijesu, a kamoli da u subotu igra najvažniji meč u 15 godina dugoj istoriji kluba.

- Obožavamo košarku i znamo sve o njoj. Odrasli smo gledajući Arvidasa Sabonisa, Saulijusa Štombergasa, Šarunasa Jasikevičijusa i druge majstore. Čak nas ne zanima ni fudbal. Rukomet? Znam da postoji klub, ali ne znam kako se zove i na kojem je nivou - priča nam srednjoškolac Mindaugas, koji nam usput otkriva da pamti i srpske igrače koji su igrali za Žalgiris, poput Vasilija Micića ili Stevana Jelovca u Ritasu i drugih.

Na ulasku u supermarket stoji velika slika Mindaugasa Kuzminskasa, a tik pored, obične bijele majice sa motivima dva najpopularnija kluba prodaju se za 25 evra. Uzevši u obzir da su ostale cijene za nijansu više nego kod nas ili u rangu sa našim, majice su prilično skupe.

- Ne, nisu skupe. Pa, mi bismo sve dali za košarku. Ne spada u red bogatijih, ali možete da vidite da nas ima u svim krajevima Evrope kada igraju naši klubovi ili reprezentacija - dodaje Mindaugas, koji navija za Žalgiris iako je rođen u Viljnusu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana