Koja će se lopta koristiti na predstojećem Evropskom prvenstvu

GS
Foto: Ilustracija

Pojedine fudbalske lopte vremenom dobijaju ikonski status te ostaju zauvijek povezane u popularnoj mašti s određenim timom, utakmicom, igračem ili golom.

 Adidas Tango, Telstar i Tricolore lopte ušle su u istoriju iz svih pravih razloga, dok su druge kritikovane zbog izgleda ili načina kretanja zrakom.

Čini se da su nadogradnje lopti uoči svakog velikog međunarodnog turnira u modernoj eri pratile negodovanje golmana i tradicionalista.

Za Fevernovu i Jabulani lopte sa Svjetskog prvenstva 2002. i 2010. neslavno se govorilo da imaju varljiv odskok i let.

Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi imalo je puno trenutaka za pamćenje, ali toliko izrugivani Jabulani bilo je nešto što su, čini se, svi željeli zaboraviti.

“Fudbal je užasan. Lopte su poput onih koje kupujete u supermarketu”, rekao je brazilski golman Julio Cesar, dajući ton bujici omalovažavajućih komentara.

Ni njegov saigrač Robinho nije bio impresioniran.

“Zasigurno tip koji je dizajnirao ovu loptu nikada nije igrao nogomet. Ali mi ne možemo ništa učiniti. Moramo igrati s njima”, rekao je.

“Novi model je apsolutno neadekvatan i mislim da je sramotno dopustiti nam da igramo tako važno takmičenje, na kojem učestvuje puno prvaka, s ovakvom loptom”, dodao je Italijan Gianluigi Buffon.

Analiza kretanja lopte u zračnom tunelu otkrila je da su igrači imali neko opravdanje za svoje prigovore.

S manje panela i asimetričnim dizajnom, Jabulani se kretao brže od standardne lopte i bio je skloniji skretanju.

Kao što je uobičajeno, Adidas će isporučivati lopte i za predstojeći Euro 2020. te se nadaju kako će ovaj put izbjeći bilo kakve kontroverze.

Nazvana je Uniforia, kao spoj dvije riječi “unity” (jedinstvo) i “euphoria” (euforija). Lopta je uglavnom crno-bijela, ali s bljeskovima flourescentne boje.

Uniforia će 11. juna imati svoj prvi takmičarski nastup u uvodnoj utakmici turnira između Turske i Italije, prenosi Kliks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana